Ministerstvo zemědělství zavádí nové kontroly stavu eroze půdy

Až 45 procent zemědělské půdy v Česku je ohroženo erozí. Znehodnocuje nejvíce pozemky na Moravě. Ministerstvo zemědělství proto ode dneška zavádí přísnější kontroly hospodaření.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Traktor

Traktor | Foto: Fotobanka stock.xchng

Poradci ze Státního intervenčního zemědělského fondu budou ode dneška mapovat míru poškození půdy. Hospodářům pak budou radit, jak erozi na konkrétním pozemku zabránit.

„Velice vítáme kroky ministerstva zemědělství, chceme aby byla kontrolní činnost zaměřena především na skutečný projev eroze, aby byl postižen ten zemědělec, který má měřitelnou hloubku nebo délku erozní rýhy, něco, co fakticky prokazuje, že erozi na svém pozemku má. Pak by měl být potrestán,“ řekl Radiožurnálu předseda Asociace soukromého zemědělství Josef Stehlík.

„Je to možná trochu sobecký pohled, ale správný, protože jsme přesvědčeni o tom, že když někdo hospodaří správně a vedle něj je někdo, kdo nedbá nejzákladnějších podmínek, tak proč by měli mít stejnou platbu na hektar,“ dodal Stehlík.

Zemědělcům, kteří nebudou dodržovat doporučená opatření, budou od roku 2013 hrozit pokuty.

Igor Maňour, Tereza Schejbalová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme