Ministerstvo zemědělství chce řešit vysoké ceny potravin. Vytvoří meziresortní skupinu

Ministerstvo zemědělství povede meziresortní skupinu, která se bude věnovat vysokým cenám potravin. Součástí budou zástupci ministerstva financí, ministerstva průmyslu a obchodu, zástupce úřadu vlády a Národní ekonomické rady vlády. V pátek to řekl ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL). Uvedl, že poprvé se skupina sejde v úterý 21. března, kdy bude mít k dispozici nejnovější data Českého statistického úřadu za únor.

Tento článek je více než rok starý.

Praha (Aktualizováno: 16:28 10. 3. 2023) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

nákup, ilustrační foto

Ministerstvo zemědělství povede meziresortní skupinu k vysokým cenám potravin (ilustrační foto) | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Pracovní skupina má podle Nekuly diskutovat, jak řešit problematiku vysokých cen potravin. Doplnil, že vláda chce naplno využít všech zákonných možností a působení dozorových orgánů, které spadají pod ministerstva zemědělství, obchodu nebo financí.

„Jde o to, abychom v rámci zákonných pravomocí naplno a tvrdě uplatnili všechny možnosti, co máme, pokud zjistíme, že se děje něco nekalého v celém dodavatelském řetězci,“ řekl.

V únoru inflace zpomalila na 16,7 procenta. Největší vliv na vývoj cen měly výdaje spojené s bydlením

Číst článek

Zdůraznil, že chce přistupovat stejně k zemědělcům, potravinářským podnikům i obchodníkům. „Budeme se domáhat toho, aby všichni přistupovali k zákazníkům slušně a nezneužívali stávající situace k tomu, aby si navyšovali své zisky,“ doplnil.

Upozornil na novelu zákona o významné tržní síle, která umožňuje postihovat podstatně větší množství subjektů, než tomu bylo v minulosti. Uvedl, že v plánu legislativních prací vlády je novela zákona o cenách.

Nekula očekává, že první výstupy z jednání skupiny budou do čtyř týdnů. Souvisí to podle něj s tím, jak bude konat Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, se kterým pravidelně jedná. Úřad v únoru oznámil, že bude zjišťovat, ve které části dodavatelského řetězce od výrobce až po prodejce nejvíc roste cena potravin. Zaměří se na čtyři základní potraviny.

Ministr uvedl, že do konce dubna podle by měl mít výsledky prvních šetření. „Výsledkem by měly být exemplární postihy, aby se všichni umravnili,“ doplnil.

Zdražení cukru

Nekula na konci února oznámil, že ministerstvo podalo podnět na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže kvůli výraznému zdražení cukru v obchodech na podzim loňského roku. Podnět dal také na Českou obchodní inspekci kvůli slevové akci při prodeji cukru.

Kdo nejvíc vydělává na potravinách? Zjistíme to, slibuje šéf antimonopolního úřadu Mlsna

Číst článek

Podnět se podle něj týkal situace, kdy cukr krystal byl v obchodě nabízen ve slevové akci za 33 korun, cena bez slevy byla 40 korun, což podle ministra není žádná sleva, ale běžná cena. Vnímá to jako klamání spotřebitele.

Nekula v pátek uvedl, že obchodní inspekce podle něj nejprve uváděla, že podnět nedostala a ministr ho poté zveřejnil přes média. „Byly kolem toho různé tanečky, a proto vzniká meziresortní skupina,“ řekl. Doplnil, že zástupce ministerstva průmyslu a obchodu, pod které obchodní inspekce spadá, má ve skupině být proto, aby se neděly případy, kdy by inspekce zapírala podněty, které dostává.

Obchoní inspekce minulý týden uvedla, že bude zjišťovat, zda se může podnětem ministra zabývat. Nejprve musí vyhodnotit, zda je k prošetření podnětu příslušná a týká se zákona o ochraně spotřebitele. Její mluvčí Jiří Fröhlich uvedl, že inspekce se k tématu vyjádří příští týden.

Rostoucí ceny

Podle Eurostatu vzrostly ceny potravin v tuzemsku loni o 27,2 procenta, a Česko tak bylo šesté v EU, pokud jde o jejich zdražování. Podle dřívějšího vyjádření Potravinářské komory v Česku není pro snižování cen potravin v současné době prostor kvůli stále rostoucím nákladům výrobních a zpracovatelských podniků.

Komora míní, že letos by ceny potravin mohly ještě mírně růst a postupně se stabilizovat ve druhé polovině roku. Podle potravinářské komory vzrostly výrobcům loni meziročně náklady o 50 až 80 procent.

Český statistický úřad v pátek oznámil, že meziroční růst spotřebitelských cen v Česku letos v únoru zpomalil z lednových 17,5 procenta na 16,7 procenta. Vliv na celkovou inflaci měly opět také ceny potravin a nealkoholických nápojů, jejichž meziroční růst se v únoru zmírnil z lednových 24,8 procenta na 23,9 procenta.

V únoru vzrostly ceny rýže o 31,9 procenta, mouky o 36,1 procenta, vepřového masa o 31,1 procenta, polotučného trvanlivého mléka o 39,5 procenta, vajec o 95,2 procenta, margarínu a ostatních rostlinných tuků o 39,8 procenta a cukru o 75,1 procenta. Opoziční hnutí ANO a SPD obviňují vládu, že proti růstu cen nic nedělá a inflaci podcenila.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme