Ministerstvo zruší spekulativní tendry na prodej dřeva ve státních lesích

Ministr zemědělství slibuje zrušit každý tendr na prodej dřeva Lesů České republiky, z něhož odstoupí vítěz. Doposud se stávalo, že vítěz přenechal veřejnou zakázku další firmě v pořadí, která však nabídla za dřevo méně peněz. Zrušení podezřelého tendru jako zásadní opatření k omezení korupce navrhla organizace Transparency International (TI) a ministr Ivan Fuksa se tím bude řídit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Příroda

Příroda | Foto: Ľubomír Smatana | Zdroj: Český rozhlas

„Říkám, že každý kritický materiál není špatná zpráva, ale naopak nová vstupní informace, materiál, na kterém se dá prostě pracovat. Takže jsem nadmíru spokojen. Všechno toto děláme hlavně kvůli tomu, aby z toho byl dobrý hospodářský výsledek pro Lesy České republiky a pro stát,“ řekl Ivan Fuksa.

Přehrát

00:00 / 00:00

Prezident Asociace českých a moravských dřevozpracovatelů Zdeněk Valný a předseda dozorčí rady firmy Lesy ČR Miroslav Zámečník diskutují o tendrech ve Světě o třetí na Rádiu Česko.mp3

Ministerstvo zemědělství hodlá prověřit soutěž, ve které se dřevařské firmy ucházejí o zakázky za celkem 7,5 miliardy korun. Podle ředitele Transparency International Davida Ondráčka povede zrušení tendru, z něhož odstoupí vítěz, k omezení korupce.

„Lesy České republiky jako zadavatel tak vlastně vysílají signál, že nebudou tolerovat spekulativní nabídky,“ vysvětlil David Ondráčka.

Trasparency international zjistila, že třetina vítězů odmítla vyhrát a zakázky nakonec podepsaly firmy, které nabízely státní lesům podstatně méně peněz. Stát tak mohl přijít o miliardy korun. Napříště už bude každá vítězná firma, která odstoupí ze soutěže potrestaná podle metody TI.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž Lubomíra Smatany o tendrech ve státních lesích ve Večerním Radiožurnálu.mp3

Následná soutěž bez podezřelého výherce už ale nebude veřejná, vítěze si vyberou Lesy České republiky na základě vlastního uvážení, a to z technických důvodů, aby se smlouvy na těžbu uzavřely včas. Budou ovšem pouze dočasné, slibuje generální ředitel státních lesů Svatopluk Sýkora.

Do druhého kola tendru na těžbu dřeva mohou jít podle ministra zemědělství všechny firmy, které splní kvalifikační předpoklady. Zároveň jeho úřad prověří majetkové propojení firem, aby zabránil kartelovým dohodám. TI uvádí, že se tím určitě zvýší konkurence a tento způsob tendru považuje za spravedlivý.

Nejen podle TI, ale také podle Asociace českých a moravských dřevozpracovatelů jsou tendry ušité na míru velkým společnostem a malé a střední firmy znevýhodňuje.

„Došlo k výrazné redukci počtu územních jednotek, které jsou předmětem jednotlivých soutěží. Z původních 257 jich je dneska kolem stovky a tento počet ani do budoucna nemá přesáhnout číslo někde kolem 117,“ řekl prezident Asociace českých a moravských dřevozpracovatelů Zdeněk Valný.

Spojení dvou soutěží do jedné

Dodal, že veškeré problémy, na které poukázala TI, jsou přímým následkem zcela nesmyslného, účelového a už ve své podstatě netransparentního spojení dvou samostatných veřejných soutěží do jedné.

„Tou první je soutěž na nákup služeb, tedy lesních prací, a tou druhou, která by měla stát zcela odděleně, je soutěž o dříví,“ uvedl Zdeněk Valný.

V této souvislosti navrhuje vypsání dvou oddělených a transparentních regionálních elektronických aukcí.

„Lesy České republiky na to nejsou připraveny a vyžadovalo by to poměrně značné investice,“ odpověděl na otázku, proč nemůže být zvlášť soutěž na dříví a zvlášť na služby předseda dozorčí rady státního podniku Lesy ČR Miroslav Zámečník.

Lesní hospodářské plány budou podle něj do budoucna dělány tak, aby počet smluvních územních jednotek zase vzrostl.

Vladimír Kroc, Ľubomír Smatana, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme