Ministerstvu dopravy hrozí, že bude muset vracet miliardy z eurodotací

Ministerstvo dopravy musí dostat více peněz na stavbu silnic, jinak hrozí velké problémy s evropskými dotacemi. Pokud se nezvýší rozpočet státního fondu dopravní infrastruktury aspoň o 8 miliard korun, bude muset Česká republika vrátit desítky miliard, protože nevyčerpá operační program Doprava. V Ostravě to řekl ministr dopravy Pavel Dobeš.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stavba. Ilustrační foto.

Stavba. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Dobeš spoléhá na jednání s premiérem, hrozbu vrácení peněz zároveň označil jako hloupé řešení. „Je to v rozmezí mezi 25 až 36 miliardami korun, a to za stavby, které již v tuto chvíli byly prostavěné. To nejsou budoucí, které by mohly být. Ať už je to most v Kolíně, dálnice D8, vícepráce, problematika železničních koridorů,“ řekl Dobeš.

Přehrát

00:00 / 00:00

Cestu ministra dopravy Pavla Dobeše do Moravskoslezského kraje sledoval redaktor Martin Knitl.

Kvůli chybějícím penězům by se například nepostavila silnice z Ostravy do Opavy, kde se zatím podařilo vybudovat pouze jeden most. Dobeš potvrdil, že ministerstvo dopravy peníze na dvě nejdůležitější silniční stavby Moravskoslezského kraje hledá.

Třeba Hrabyni na Opavsku má mnoho let slibovaná silnice na Ostravu zcela minout. Realita je ale jiná, kolony jsou delší a delší. A místo cesty stojí o kousek dál most odnikud nikam, peníze prostě došly.

Starostka Hrabyně Věra Jordánová věří, že nezůstane jen u slibů. „Až do července pro nás vypadal rozpočet státního fondu příznivě. Rozpočet, který se pak připravil, byl pro nás katastrofální zprávou. Dneska pan ministr naznačil, že bylo tvrdé jednání, ale je ve Slezsku. Tady máme tvrdý život, dali jsme mu to najevo. Doufejme, že přísliby budou pro výsledek příznivé,“ zdůraznila.

Je to už poněkolikáté, co nejrůznější ministři dopravy přijeli na Ostravsko s optimismem na tváři. Například kvůli silnici do Opavy leží v parlamentu petice s 30 tisíci podpisy. „Nezbývá nám mnoho jiného, než věřit slovům pana ministra, která dnes zazněla,“ dodává náměstkyně opavského primátora Pavla Brady.

Martin Knitl, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme