Ministr Bendl chystá dlouhodobou strategii zemědělství

České zemědělství by se mělo v delším časovém výhledu - do roku 2020 - soustředit na upadající živočišnou výrobu a pěstování ovoce a zeleniny. Dlouhodobou strategii pro tuto oblast představil šéf resortu Petr Bendl (ODS).

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petr Bendl 14.12.2011

Petr Bendl 14.12.2011 | Foto: Filip Jandourek

"Klíčová je podpora živočišné výroby a její přínos v oblasti pracovních příležitostí, potom podpora ovocnářství a zelinářství, které má v České republice tradici a šanci na významný rozvoj, a ochrana půdy a vše, co s ní souvisí,“ vyzdvihl ministr Bendl hlavní priority z připravovaného dokumentu.

Nutné je podle něj také zajistit, abychom byli soběstační v zajištění základních potravin.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na dlouhodobou strategii českého zemědělství jsme se v Ozvěnách dne ptali ministra Petra Bendla a šéfa Agrární komory Jana Veleby

„Samozřejmě tím říkáme, že chceme změnit trendy, které naše potravinářství a zemědělství za posledních sedm let nabralo, že se chceme bavit, možná už pět minut před dvanáctou, o tom, jak podpořit některé oblasti, ve kterých nás konkurenčně válcují Němci a začínají i Poláci,“ řekl šéf resortu zemědělství v Ozvěnách dne.

Strategie by měla být hotová nejpozději za půl roku a poté ji by ji měla dostat na stůl vláda. Předtím o ní chce ministerstvo obsáhle debatovat se zemědělci a různými nevládními organizacemi.

„Koncepce zemědělství a potravinářství v České republice dlouhou dobu nebyla, v podstatě neexistuje, a tak začínáme pokus o to, abychom hledali nějaký přijatelný kompromis na léta budoucí,“ poznamenal ministr, který by si přál, aby výsledný materiál byl přijatelný i pro opozici.

„Abychom z roku na rok neměnili pravidla a principy, protože v zemědělství není možné plánovat na dva nebo tři roky dopředu. Tady je třeba hledat dlouhodobější vizi,“ uvedl Bendl.

Strategie, jak ji nastínilo ministerstvo zemědělství, má podporu i Agrární komory.

Jan Veleba byl na sněmu Agrární komory v Olomouci opět zvolen jejím prezidentem. | Foto: ČTK

„Za prvé je to po dlouhých letech vůbec nějaká strategie a za druhé, což je klíčové, je to strategie pro růst,“ konstatoval v Ozvěnách dne prezident komory Jan Veleba, podle něhož půjde o naprosto zásadní dokument v letošním roce.

„Tento dokument, pokud bude přijat, by měl do jisté míry sjednotit názorové proudy jak dál s českým zemědělstvím v rámci celého resortu. A pokud se toto stane, a já si myslím, že ano, tak i ten náš hlas v Bruselu bude zcela určitě silnější,“ domnívá se Jan Veleba.

Veronika Sedláčková, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme