Ministr Bureš: Místo mýta výkonové známky

Další spor ve vládě ohledně vybírání mýta od kamiónů odstartoval ministr Jaroslav Bureš. Chce totiž, aby každé auto nad 7 a půl tuny muselo už od poloviny letošního roku mít takzvanou výkonovou známku - podle počtu kilometrů, které má ujet. Za každý kilometr 4 koruny. Mělo by jít o přechodné opatření do doby, než stát bude schopen zavést elektronické mýto. Tedy nejspíš až do roku 2007.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

kolona kamiónů na dálnici

kolona kamiónů na dálnici | Foto: Věra Luptáková | Zdroj: Český rozhlas

Kolik má kamion za rok ujet, tak drahou známku jeho majitel předem koupí. Kontrolovat se má zpětně podle daňových dokladů, vymyslel ministr Jaroslav Bureš. "Ministr dopravy o tom ví, protože já jsem ten návrh formuloval v syrové podobě na zasedání vlády." Ministr Milan Šimonovský ale nad Burešovými slovy kroutí hlavou. "Ten návrh byl natolik absurdní, že jsem mu nevěnoval pozornost a rozhodně žádné další podrobnosti mi nesdělil." Bureš ale trvá na svém. "Nenapadá mne nic, co by tomu bránilo." "Nechtěl bych dopadnout jako pan ministr Bureš. Jeho návrh není realizovatelný."

Proti Burešovu návrhu jsou také autodopravci. Prakticky by prý zlikvidoval většinu poctivých podnikatelů, tvrdí třeba sdružení dopravců Česmad Bohemia s tím, že kontrola zahraničních kamionů pokud by ujeli víc, než na známku, kterou zaplatili, by nejspíš byla neproveditelná. Spor Bureše a Šimonovského bude muset rozhodnout vláda.

Markéta Kaclová, Vít Dvořák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme