Ministr Chalupa: Lidé za špatnou podporu fotovoltaiky zaplatí až bilion korun

Čeští daňoví poplatníci zaplatí kvůli špatně nastavenému systému podpory fotovoltaiky až bilion korun. V televizi Prima řekl ministr životního prostředí Tomáš Chalupa. Elektřinu ze solárních elektráren musí distributoři vykupovat výrazně dráže, než za kolik ji prodají. Rozdíl cen zaplatí spotřebitel.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa

Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa | Zdroj: ČTK

Nečinnost bývalé vlády Jana Fischera může podle ministra Tomáše Chalupy za to, že lidé kvůli vysokým výkupním cenám energie ze slunečních elektráren platí zbytečně vysoké částky za elektřinu. V televizi Prima to prohlásil ministr životního prostředí Tomáš Chalupa s tím, že problém sice začal přijetím špatného zákona v roce 2005, vyhrotil se ale právě v letech 2009-10. Energetický regulační úřad už kvůli tomu podal trestní oznámení:

„Jakým způsobem toto dopadne, odhadnout neumím. Pevně doufám, že pokud tady došlo k tomu, že došlo ke zneužití stanovení ceny způsobem neadekvátním, říká se, že až o 30 procent nad zákonný limit, pak by tady trestně právní zodpovědnost vyvozena měla být,“ uvedl Chalupa.

Fotovoltaická asociace připravuje trestní oznámení na šéfku Energetického regulačního úřadu

Číst článek

Podle premiéra Petra Nečase teď vysoké výkupní ceny energie ze slunce mají společně řešit šéfové průmyslu a obchodu a ministerstva financí. Podpora fotovoltaiky už podle Chalupy stála daňové poplatníky bilion korun.

Škody, které způsobily státu vysoké výkupní ceny sluneční elektřiny, se dají ještě zmírnit. Podle poslankyně KSČM Kateřiny Konečné to znamená urychleně přijmout vyhlášku o nakládání s elektroodpadem a případně zavést solární daň:

Kateřina Konečná za KSČM ve volební diskuzi s Martinem Veselovským v budově Českého rozhlasu v Ostravě dne 20.5.2010 | Foto: Khalil Baalbaki

„Nevím, jak se k tomu vláda teď k tomu postaví. Myslím, že je fér říci, že ti solární byznysmani vydělávají velmi mnoho peněz. A já bych se vůbec nebála tohoto nástroje v rámci toho, aby se alespoň číst prostředků do českého státního rozpočtu vrátila.“

Sněmovna bude ve středu hlasovat o pozměňovacím návrhu ministra životního prostředí Tomáše Chalupy, který navrhuje, aby sluneční elektrárny nemuseli likvidovat jejich vlastníci, ale obce. Argumentuje tím, že až elektrárna doslouží, zanikne i firma, která ji provozuje. Náklady na likvidaci by pak stejně musel zaplatit stát.

Mezitím připravuje Česká fotovoltaická průmyslová asociace trestní oznámení na předsedkyni Energetického regulačního úřadu Alenu Vitáskovou. Jak řekla šéfka asociace Zuzana Musilová,úřad měl manipulovat s daty, které si od něho vyžádal Ústavní soud před projednáváním solární daně.

Instalovaný výkon slunečních elektráren v ČR 2004 - 2012 | Foto: ČTK

Jana Zemanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme