Ministr dopravy odvolal generálního ředitele České správy letišť

Kvůli účetním chybám opouští post ředitele České správy letišť Martina Kačura. Ministr dopravy Milan Šimonovský na jeho místo dočasně jmenoval ekonomickou ředitelku Hanu Černochovou. Podnik měl vinou špatného učetnictví přijít o desítky milionů korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Martin Kačur

Martin Kačur | Zdroj: ČTK

Zjištěné chyby v účetnictví se týkají let 2000 a 2001. Česká správa letišť tehdy prostředky z rezerv určené na opravy použila na investice. A to se podle zákona nesmí. Investice se mohou financovat pouze ze zisku po zdanění, zatímco podnik je naopak od základu daně odečetl. Ve skutečnosti tedy měl platit vyšší daně a rozdíl bude muset doplatit.

Ministr dopravy Milan Šimonovský předpokládá, že se nikdo neobohatil, avšak ředitel Kačura měl problém řešit už dříve, aby nevznikla tak vysoká škoda. Ministr zároveň odmítl jakoukoli politickou motivaci svého rozhodnutí: "Ten nález je ohromující, s ničím podobným jsem se ještě nesetkal."

Dostavba terminálu i transformace České správy letišť na akciovou společnost bude pokračovat beze změn. Odvolaný ředitel dnes oznámil, že se k rozhodnutí ministra nebude vyjadřovat.

Milan Kopp, Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme