Ministr Drábek bude se slovenským protějškem debatovat o důchodové reformě

Český ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek se v Praze setká se svým slovenským protějškem Jozefem Mihálem. Mluvit budou o plánovaných reformách v České republice i na Slovensku a rozeberou i bilaterární vztahy obou ministerstev. Jedním z témat jednání bude i otázka důchodů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek | Foto: Tomáš Adamec

Zpřísnění výplaty sociálních dávek na Slovensku i zavedení tvrdých reforem následně vedlo k sociálním nepokojům, ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek se něčeho podobného ale nebojí.

„Jsem přesvědčen, že u nás s využitím těchto zkušeností budeme o jednotlivých prvcích, úpravách a nastartování důchodové reformy velmi pečlivě jednat. A to nejen v rámci politických reprezentací, ale i se sociálními partnery a s ostatními zájmovými skupinami,“ řekl ministr. „Věřím, že kroky budou mít dostatek pochopení u jednotlivých skupin veřejnosti,“ dodal.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministr Drábek přibližuje témata setkání se slovenským protějškem

Ministr Drábek také potvrdil, že jedno z témat, které by však chtěl na jednání otevřít v té méně formální části, bude i vyvedení části odvodů na důchody do tzv. „opt-outu“, které funguje na Slovensku.

„Slováci už mají šestiletou zkušenost a je vždy dobré znát praxi jiných zemí, které jsou napřed. U nás jsme se shodli na tom, že při reformě českého důchodového systému budeme vycházet z práce tzv. Bezděkovy komise, kde se navrhuje několik variant a míra opt-outu je nižší. Jednotlivé parametry ale budou ještě diskutovány,“ vysvětlil Drábek.

Naráží tak na návrhy Bezděkovy komise, které v rámci důchodové reformy počítají se snížením pojistného z 28 procent na 23 procent hrubé mzdy a s polovičním snížením stropu pro odvody. Propad příjmů by kryla jednotná sazba DPH ve výši 19 procent, což by se dotklo cen většiny potravin a služeb. Další peníze by si museli lidé na své zajištění ve stáří spořit v soukromých fondech.

Jaromír Drábek také řekl, že mezi úkoly ministerstva zařadil i zřízení jediného „superúřadu“, který by dávky vyplácel.

„Základním principem by bylo vyplácení všech dávek z jednoho místa, odkud by byly také posuzovány a kontrolovány. Systém, který je dnes poměrně roztříštěný, by byl výrazně jednodušší a dávek přiměřené množství,“ uvedl ministr. Dodal také, že díky novému úřadu by se přestal zbytečně zatěžovat stát po administrativní i finanční stránce.

Diskuze i o dlouho neřešených problémech

Jaromír Drábek také uvedl, že s Jozefem Mihálem bude diskutovat o řadě věcí týkajících se Evropské unie a postupu jednotlivých koordinačních nařízení. „ Agenda Unie je v resortu práce a sociálních věcí poměrně široká. Chtěl bych, abychom si navzájem sdělili své přístupy a případně se mohli domluvit na společných postupech,“ řekl český ministr.

Mezi dalšími tématy by podle ministra mělo být například vyplácení důchodů po rozdělení federace. Přiznal, že mnohé z těchto záležitostí jsou nedořešené, a proto je třeba se jich v debatách dotknout.

Vzájemné vztahy si český ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek a slovenský ministr Jozef Mihál pochvalují jako nadstandardní.

Karolína Koubová, Mariana Zapotilová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme