Ministr Drábek oceňuje, že lidé méně utrácejí

Tuzemská ekonomika se dál propadá. Podle Českého statistického úřadu klesla ve druhém čtvrtletí o dvě desetiny procenta, stejně jako hospodářství eurozóny a celé sedmadvacítky. Podle dnes uveřejněné zprávy koalice Social Watch nese velkou zodpovědnost za současný stav koaliční kabinet.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Finance, úspory

Finance, úspory | Foto: Fotobanka stock.xchng

Social Watch – platforma sdružující na 700 organizací ze 70 zemí světa – obviňuje vládu „z bezduchého škrtání bez vize“ a kritizuje hlavně korupci, daňové úniky, chybějící opatření pro podporu rovných příležitostí žen a mužů a slábnoucí ochranu životního prostředí. Organizace vyčíslila dopady korupce na sto miliard korun ročně.

„Dlouhodobě bojujeme s tím, že náš stát utrácí mnohem více peněz, než na kolik má. Bohužel tato neblahá skutečnost začala už v době, kdy to nebylo nutné, kdy ekonomika byla poměrně v masivním růstu, ale deficit veřejných rozpočtů byl poměrně masivní,“ uvedl ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ilona Švihlíková z koalice Social Watch, socioložka Jiřina Šiklová a ministr práce Jaromír Drábek mluví o důvodech propadu české ekonomiky v Ozvěnách dne na Radiožurnálu

Dodal, že na rozdíl od jiných zemí se to projevilo negativně v tom, že když nyní přichází recese, která je z velké míry ovlivněna vnějšími faktory, tak si ČR nemůže dovolit jiný způsob hospodaření, než jaký provádí.

„Já si myslím, že se asi nic jiného dělat nedá, když už jsme se do této situace dostali. Takže v tomto směru bych tedy spíše podporovala to, co zde bylo předtím řečeno,“ řekla socioložka Jiřina Šiklová.

V reakci na argument, že česká ekonomika neroste i proto, že lidé méně utrácejí, Drábek poukázal na rostoucí úspory občanů.

Vládní opatření jsou protirodinná, upozorňuje zpráva Social Watch

Číst článek

„Snížení kupní síly, snížení poptávky po nákupech není zdaleka jenom ovlivněno politikou vlády v tom smyslu utrácení veřejných peněz, ale je také ovlivněno mnohem úspornějším chováním občanů, což zase je otázka, jestli máme odsuzovat jako negativní,“ řekl Drábek.

Sdělil také, že jako ministr práce a sociálních věcí „kvituje velmi pozitivně“, že úspory domácností rostou, protože tím vytvářejí mnohem lepší rezervy.

Veronika Sedláčková, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme