Ministr financí a experti se budou dohadovat o úsporách v rozpočtu

Tvůrce návrhu státního rozpočtu, ministr financí Eduard Janota se sejde s ekonomickými experty parlamentních politických stran nad návrhem státního rozpočtu na rok 2010. Budou hledat shodu nad jeho takzvaným úsporným balíčkem. Nakonec by se měli dobrat toho, jakým způsobem snížit rekordní schodek státního rozpočtu 230 miliard korun na sumu okolo 170 miliard.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr financí Eduard Janota

Ministr financí Eduard Janota | Foto: Tomáš Adamec

Balíček zahrnuje například zvýšení sazeb DPH a některých dalších daní. Zvyšuje strop, po jehož dosažení lidé neplatí sociální pojištění. Počítá také s krácením mateřské, rodičovské, porodného, nemocenské, přídavku na dítě a sociální služby.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministr financí Eduard Janota v pátečním Ranním interview Radiožurnálu o návrhu státního rozpočtu na rok 2010

Janota v Ranním interview Radiožurnálu potvrdil, že má úsporný balíček připravený a dodal, že připraveny k přijetí úspor jsou i další strany tripartity, tedy odbory a zaměstnavatelé. Stejnou odpovědnost a pochopení pro kompromisy teď čeká od politiků při schvalování rozpočtu ve stavu legislativní nouze.

Vláda chce soubor návrhů definitivně schválit v pondělí. Bez jejich přijetí počítá rozpočet na příští rok s rekordním schodkem 230 miliard korun. Kabinet Jana Fischera spojuje s přijetím škrtů svou budoucnost.

Politici se na škrtech neshodnou

Někteří představitelé ODS se s Janotou radili už ve středu. Místopředseda ODS Petr Nečas řekl, že občanští demokraté považují deficit 230 miliard korun za nepřijatelný.

"Budeme trvat na tom, aby byl schválen návrh legislativních opatření, které upraví rozpočet tak, aby deficit v příštím roce nepřesáhl 170 miliard korun. Současně ale trváme na tom, že toto opatření musí rovnovážně zasáhnout příjmovou i výdajovou stránku rozpočtu," řekl Nečas.

Sociální demokraté jsou proti zvýšení daně z přidané hodnoty na potraviny nebo léky a také proti sociálním škrtům. Podle svého ekonomického experta Jana Mládka se ale ještě o návrhu státního rozpočtu na příští rok budou před schůzkou s Janotou radit.

Za kompromis označuje Janotův balíček exministr financí Miroslav Kalousek, který bude na schůzce zastupovat TOP 09. Jeho strana by byla ochotna Janotovy legislativní změny podpořit, pokud bude návrh vyvážený na výdajové i příjmové straně. A to i přes to, že strana sama by volila jiné řešení.

"Na té výdajové straně my bychom byli výrazně důslednější a nejsme přátelé zvyšování daní. To co ministr Janota předkládá, je kompromis a jsem připraven se k němu přihlásit. Omezme ho ale časově délkou jednoho roku, a pak ať si to upraví nová vláda podle vůle svých voličů," prohlásil Kalousek.

Podle pověřeného předsedy Strany zelených Ondřeje Lišky musí být balík opatření skutečně vyvážený a dostatečně rozprostřený.

"Považujeme za nutné, aby v něm bylo co nejvíc motivačních opatření, která nejen krátkodobě ozdraví naše finance, ale že tam budou i impulsy k tomu, aby se naše ekonomika modernizovala na dlouhou dobu dopředu," uvedl Liška.

Igor Maňour, Lenka Jansová, Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme