Ministr financí navrhl politikům snížení schodku rozpočtu

Sestavování státního rozpočtu České republiky na příští rok potřebuje řešení, vzkázal ministr financí Eduard Janota předsedům dvou nejsilnějších politických stran. Schůzku šéfů ODS a ČSSD s ministrem financí svolal do Kramářovy vily premiér Jan Fischer.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministři Martin Pecina (vlevo) a Eduard Janota na schůzi vlády ČR

Ministři Martin Pecina (vlevo) a Eduard Janota na schůzi vlády ČR | Foto: Tomáš Adamec

Ministr Janota už dříve přišel se souborem opatření, která by měla snížit schodek rozpočtu na rok 2010. Je mezi nimi například zvyšování obou sazeb DPH, růst spotřební daně z benzinu a nafty nebo snížení výdajů rozpočtu. Bez jakýchkoliv změn by mohlo hrozit, že deficit se vyšplhá až na 230 miliard korun. Své návrhy dnes Janota představil Mirku Topolánkovi a Jiřímu Paroubkovi.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministr financí Eduard Janota o balíčku na snížení schodku rozpočtu

"Řešení máme, to je ten zmíněný balíček, který bychom předložili do sněmovny a pokud by byl schválen, tak by byl rozpočet předložen v té výši, která by zohledňovala balíček. Druhá varianta je, že předložíme rozpočet, který respektuje platnou legislativu a k tomu onen zmíněný balíček jako náš návrh řešení problému, který tady je," řekl Janota.

Ministr financí dodal, že by se měla opatření ve sněmovně schvalovat jako jeden celek. Sociální demokracie se bude o návrzích Eduarda Janoty radit v pátek. Jiří Paroubek dnes ale doporučil, aby se o zákonech hlasovalo zvlášť.

Podle Mirka Topolánka nová vláda návrhy úřednického kabinetu podle výsledku voleb buď schválí v připravené podobě nebo přijde s vlastními. Schválit rozpočet Fischerovy vlády je pak podle něj lepší než rozpočtové provizorium.

Návrh rozpočtu na příští rok musí vláda podle zákona projednat a schválit do 30. září. Protože se ale v říjnu uskuteční předčasné volby, bude muset nová vláda po volbách zřejmě předložit návrh nový.

Přečtěte si také:
Premiér Fischer svolal schůzku k rozpočtu
J. Paroubek: Schodek státního rozpočtu by mohl být do 180 miliard
Ministr financí Janota navrhne zvýšit daň z přidané hodnoty
Schodek rozpočtu na příští rok se může vyšplhat na 250 miliard
Výkonnost české ekonomiky rekordně klesla
Schodek státního rozpočtu se vyšplhal na 76 miliard korun
MF musí kvůli krizi připravit nové varianty státního rozpočtu na příští rok

Igor Maňour, Veronika Malá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme