Ministr financí seznámil odboráře ČSA s mantinely řešení

Záchrana Českých aerolinií se komplikuje. Piloti odmítli 45procentní snížení platů se kterým počítá restrukturalizační plán šéfa dozorčí rady Václava Nováka. V rámci úsporných opatření jsou ochotni přistoupit bez podmínek na pokles mezd jen o 15 %.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

letadlo

letadlo | Foto: Free Stock Photos

Jak říká šéf odborové organizace CZ-ALPA Filip Gaspar, i se snížením mezd ze začátku roku by tak celkový letošní pokles platů pilotů dosáhl 40 %. Případné vyšší snížení platů chtějí kompenzovat zaměstnaneckými akciemi.

Postoj pilotů se nelíbí ministrům

Piloti také žádají odchod současného vedení aerolinek v čele s Radomírem Lašákem a záruky, že firma se nebude prodávat. Předseda dozorčí rady ČSA Václav Novák ale návrhy pilotů odmítá. I ministři financí a dopravy nároky pilotů zpochybňují - podle nich jsou jejich návrhy nedostatečné a společnost nedokážou oživit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministr financí E. Janota v Radiofóru hovoří o svém jednání s odbory ČSA

Ministr financí, Eduard Janota, který byl hostem Radiofóra, řekl, že jeho ministerstvo zná velmi detailně situaci v ČSA a zná i velmi detailně mantinely, ve kterých se musí ozdravný program společnosti pohybovat. Na poradě ve své kanceláři se zástupci všech odborových organizací v ČSA seznámil ministr účastníky s kroky svého úřadu.

Janota je také upozornil na rizika, pokud se neprojeví vstřícnost z jejich strany, protože o faktu nutnosti snížit náklady je zbytečné diskutovat - je to prostě fakt. Připomněl také, že platí základní podmínka: 30procentní úspora mzdových nákladů u pilotů a 15procebtní u ostatních.

Dvě verze záchrany

Dozorčí rada podniku má dvě verze záchranného plánu. První, z pera Radomíra Lašáka, se už uskutečňuje a počítá s propuštěním zhruba pětiny ze 4600 zaměstnanců nebo prodejem bezcelních obchodů a pěti letadel.

Další restrukturalizační plán ale připravil nový šéf dozorčí rady Václav Novák. Ten je radikálnější a předpokládá, že počet zaměstnanců sníží o třetinu a platy pilotů klesnou o 45 procent. S tím ale odborové organizace pilotů zaměstnaných v ČSA nesouhlasí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Prezident Sdružení pilotů ČSA Filip Gaspar a vedoucí redakce reportérů ČRo Miroslav Motejlek diskutují na Rádiu Česko o situaci v ČSA

Valná hromada odborové organizace pilotů sice včera pokles platů od listopadu až o 40 procent odsouhlasila, ale s řadou podmínek.

Kdo nese odpovědnost

Vedoucí redakce reportérů Českého rozhlasu Miroslav Motejlek ve vysílání Rádia Česko připomněl odpovědnost současného ministra financí Eduarda Janoty, který byl od roku 2003 do ledna 2006 členem dozorčí rady ČSA, prezident ČSA Radomír Lašák začínal v ČSA v roce 2006, kdy vlastní jmění společnosti bylo kolem 1,8 miliardy korun, nyní přibližně minus 1 miliarda korun.

Prezident Sdružení pilotů ČSA Filip Gaspar řekl, že letos mají mandát k celkovému snížení mezd až o 40 procent. Nezná jinou profesi a firmu, kde by došlo k tak velkému snížení. A znovu připomněl, že pokles mezd je alternativou k privatizaci firmy. Záleží také na postoji dalších odborových organizací v letecké společnosti.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci ČSA mluvil ve Stalo se dnes analytik společnosti Cyrrus Jan Procházka

Analytik společnosti Cyrrus Jan Procházka v pořadu Stalo se dnes ocenil vstřícnost odborů a řekl, že potřeba ozdravit ČSA je hodně velká, společnost na tom není ideálně. Kromě ztráty zisku ubývají i možnosti financování. Předpověděl, že pokud nenastane dohoda, bude se stát hlasitěji domáhat svých vlastnických práv.

Milan Kopp, Tomáš Medek, Martina Mašková, Naďa Bělovská, Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme