Ministr financí už nebude moct promíjet daně

Ministr financí od ledna ztratí pravomoc promíjet daně. Od příštího roku také nově začne platit to, že pokud finanční úřad dodatečně doměří daň a poplatník se odvolá, zaplatí tuto daň až po konečném pravomocném rozhodnutí. To jsou některá nová opatření daňového řádu, který je součástí plánovaného zřízení Jednotného inkasního místa.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Daňové přiznání

Daňové přiznání | Foto: Tomáš Adamec

Daňový řád znemožní ministru financí daně promíjet. Ten mohl doposud v odůvodněných případech prominout daň. „Ministr říkal, že o tuto pravomoc nestojí. Je předmětem neustálých sporů komu být prominuto mělo a nemělo,“ vysvětlil ředitel daňové správy ministerstva financí Jan Knížek. Zároveň doufá, že klesne počet soudních sporů v této otázce, dnes jsou jich prý tisíce ročně.

Podle Knížka se kvůli novému řádu nezhorší výběr daní. „Když budeme předpokládat stejnou úspěšnost výběru daní, daně se k nám dostanou jen o chvíli dřív, nebo později,“ řekl.

Přehrát

00:00 / 00:00

5editel daňové správy ministerstva financí Jan Knížek o novém daňovém řádu ve Světě o osmé Rádia Česko

Jednotné inkasní místo je projektem, který má sjednotit výběr cel, daní a pojistného. Daňový řád nahradí dosavadní zákon o správě daní a poplatků z roku 1992.

„V principu to přinese zjednodušení celé administrativy. Budou-li veškeré daně a odvody spravovány pod jednou normou, budou se chovat stejně,“ upozornil Knížek a dodal, „bude jeden osobní účet, kde subjekt bude mít shrnuty své platební povinnosti.“ To má zlevnit správu daní i jednotlivým daňovým subjektům.

Martina Mašková, Michal Šenk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme