Ministr průmyslu vypověděl Australanům memorandum o těžbě lithia

Ministr průmyslu a obchodu Tomáš Hüner zaslal firmě European Metals Holdings (EMH) výpověď memoranda o těžbě lithia. Řekl to v Poslanecké sněmovně. Memorandum o porozumění podepsal před volbami tehdejší ministr Jiří Havlíček (ČSSD).

Tento článek je více než rok starý.

Praha (Aktualizováno: 17:51 1. 3. 2018) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministru průmyslu a obchodu Tomáš Hüner (za ANO)

Ministru průmyslu a obchodu Tomáš Hüner (za ANO) | Zdroj: čt24

„Zrovna dneska jsem vzpomenuté firmě EMH zaslal v podstatě výpověď z toho memoranda, ve formě prohlášení o jeho neplatnosti. Tímto krokem jsem chtěl definitivně ukončit různé dezinterpretace a spekulace, které se objevovaly různě nakonec i v médich," řekl Hüner poslancům.

Australská firma žádá o poslední souhlas potřebný k těžbě lithia na Cínovci. Práce chce zahájit do čtyř let

Číst článek

Ještě začátkem roku přitom ministr tvrdil, že se k podobnému kroku nechystá. „Chtěl jsem se chovat korektně a najít oboustranné řešení, které by celou kauzu podezřelého memoranda o lithiu uzavřelo. Bohužel ze strany společnosti EMH nebyly, i přes deklarovaný příslib, podniknuty adekvátní kroky k vyřešení situace,“ doplnil v tiskové zprávě resortu Hüner.

„Má trpělivost není nekonečná. EMH ve stanovené lhůtě nereagovala. Rozhodl jsem se tedy přistoupit k jedinému možnému kroku, a to prohlásit memorandum za neplatné,“ dodal.

Předvolební téma

Společnost European Metals Holdings chtěla těžit kov prostřednictvím české firmy Geomet u Cínovce. Ta minulý týden oznámila, že ministerstvo životního prostředí žádá o předběžný souhlas týkající se těžby na poslední části ložiska. Pokud by ho získala, měla mít jako jediná nárok na budoucí povolení těžby na celém území.

Možná těžba lithia v Česku se stala jedním z největších témat před loňskými volbami do Poslanecké sněmovny. Předseda hnutí ANO a současný premiér v demisi Andrej Babiš memorandum několikrát označil za krádež spáchanou ČSSD.

Po volbách European Metals Holdings uvedl, že jeho zájem o těžbu u Cínovce trvá a chce o projektu jednat s novou vládou.

Údaje o geologickém složení státního území dlouhodobě sbírá a zpracovává státní Česká geologická služba (ČGS), která je předává správním orgánům pro politická, hospodářská a ekologická rozhodování. Vedoucí odboru nerostných surovin ČGS Jaromír Starý loni v říjnu řekl, že v Česku je evidováno 571,5 milionu tun rudy s 1,14 miliony tun lithia.

tch, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme