Ministr Janota má poslancům ČSSD vysvětlit emisi dluhopisů

Jaká rizika jsou spojená s vydáním státních dluhopisů - to by se dnes mělo řešit na poslaneckém klubu sociální demokracie. Na jednání strana pozvala i ministra financí Eduarda Janotu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr financí Eduard Janota

Ministr financí Eduard Janota | Foto: Tomáš Adamec

ČSSD původně nechtěla, aby se emise dluhopisů dostala na program schůze sněmovny, protože s nimi Janota o návrzích nejednal. Posléze ale sociální demokracie změnila názor.

Ministr financí nicméně potvrdil, že dluhopisový programu opravdu nekonzultoval.

"Jsem opravdu s nikým nekonzultoval, protože jsem věřil tom, že pan Sobotka jako bývalý ministr financí se bude chovat stejně, jako když byl ministrem a byl rád, když nám sněmovna na počátku roku schválila dluhopisový program, protože to ubere starosti ministrovi financí ať je z jakékoli partaje na profinancování dluhu. Protože dluh je jednoduché vytvořit, ale složitější profinancovat," poznamenal Janota.

Ve sněmovně jsou v současnosti dva vládní návrhy zákonů o vydání státních dluhopisů, dohromady v objemu 167 miliard korun. 14 miliard by krylo dodatečný schodek z roku 2009, zbylých 153 miliard by pak šlo na letošní deficit.

Milan Kopp, Milada Richterová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme