Ministr Janota předloží v neděli vládě dvě varianty rozpočtu

Ministr financí Eduard Janota půjde na nedělní neformální jednání vlády s oběma variantami státního rozpočtu na příští rok. Předloží jak návrh počítající s rekordním rozpočtovým schodkem ve výši 230 miliard korun, tak variantu s úsporným balíčkem, který by měl deficit snížit na 160 miliard.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Eduard Janota

Eduard Janota | Zdroj: ČTK

Ministr Janota v sobotu připustil, že vzhledem k nesouhlasu politiků s navrhovanými úsporami nemá rozpočet s nižším schodkem nejspíš naději projít parlamentem.

ČSSD i ODS návrh státního rozpočtu vypracovaný kabinetem premiéra Jana Fischera neodmítají, před volbami ale nechtějí přistoupit na změny příslušných zákonů.

Ministerstvo financí navrhuje mimo jiné zvýšit obě sazby DPH, počítá i s nárůstem spotřební daně z benzinu a nafty o korunu na litr a s rozpočtovými škrty ve výši 40 miliard korun.

Ministr Janota v sobotu také uvedl, že to nevzdá a chce svá úsporná opatření, i když nebudou moci ovlivnit rozpočet, předložit ve sněmovně do normálního legislativního procesu.

Přečtěte si také:
Schodek státního rozpočtu chtějí politici řešit až po volbách
Ministr financí navrhl politikům snížení schodku rozpočtu
J. Paroubek: Schodek státního rozpočtu by mohl být do 180 miliard
Ministr financí Janota navrhne zvýšit daň z přidané hodnoty
Schodek rozpočtu na příští rok se může vyšplhat na 250 miliard

Marika Táborská, Tomáš Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme