‚Nemůžeme tady dělat větrné elektrárny.‘ Havlíček chce s Evropskou unií vyjednat dostavbu Dukovan

Nový ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) je přesvědčen, že se dá s Evropskou unií vyjednat stavba nového bloku v Jaderné elektrárně Dukovany, i když Evropský parlament schválil nařízení, podle kterého patří jaderná energetika mezi ‚špinavé‘ zdroje.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Karel Havlíček, místopředseda Rady pro výzkum, vývoj a inovace, předseda Asociace malých a středních podniků a živnostníků

Nový ministr Karel Havlíček se vyjádřil k problematice dostavby Dukovan (ilustrační foto) | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Hospodářské noviny ve čtvrtek napsaly, že cena nového jaderného zdroje v Česku by se měla pohybovat okolo tří set miliard korun. Chystané evropské opatření by ho však podle odborníků, které list oslovil, mohlo prodražit o jednotky až desítky miliard korun.

V ukrajinské jaderné elektrárně hořela transformační stanice, jeden reaktor odstavili

Číst článek

„Evropský parlament hodlá omezit výstavbu uhelných, plynových i jaderných elektráren. Bankám, které budou jadernou elektrárnu financovat, unie nařídí, aby na tento projekt měly vyšší rezervy v hotovosti. To povede ke zdražení úvěrů,“ uvedly.

Havlíček v neděli v televizi Prima uvedl, že budoucnost evropské jaderné energetiky je o velkém boji a lobbingu na úrovni Evropské unie ze strany států, které se bez tohoto druhu energie neobejdou.

Vyjma Česka jmenoval také Slovensko, Francii nebo skandinávské země. Na společném postupu v záležitosti se podle něj on a premiér Andrej Babiš (ANO) tento týden dohodli v Praze se slovenským premiérem Peterem Pellegrinim a ministrem hospodářství Peterem Žigou.

Smlouvy s ČEZ

„Vláda nemá jinou možnost než se pustit do rozšíření jádra. Pokud někdo vymyslí něco lepšího, nechť s tím přijde. Musíme si to odideologizovat – to není o tom, že bychom si nepřáli třeba více obnovitelných zdrojů, ale to má nějaké geografické předpoklady. Nemůžeme tady prostě dělat větrné elektrárny, jako to dělají v Německu,“ dodal Havlíček.

Expertní analýza: o dostavbě Dukovan se dohaduje Babiš s ČEZ, kritici nedostávají prostor

Číst článek

Plány na možnou stavbu nového jaderného zdroje už několik let brzdí nejasnosti o způsobu financování. Babiš loni v listopadu uvedl, že stavbu nového bloku Dukovan by měla zajistit dceřiná firma ČEZ. Stát je připraven podpořit investici tím, že ji bude garantovat jako druhý v pořadí, dodal.

Letos v únoru uvedl, že stát chce kvůli plánované stavbě nového jaderného bloku uzavřít s ČEZ smlouvu. Vládní zmocněnec Jaroslav Míl v březnu ČTK řekl, že stát letos uzavře s ČEZ smlouvy dvě.

První (rámcová) by podle něj mohla být připravena k podpisu v létě, druhá (řešící první etapu přípravy stavby bloku včetně tendru) do konce roku. Tento týden Babiš uvedl, že optimálním řešením pro stavbu nových bloků v Česku by byly jaderné modulární zdroje menšího výkonu.

Mobilní data

Havlíček se v neděli také opětovně vyjádřil k problematice mobilních dat. Podobně jako premiér Babiš označil za aroganci kvalitu zpracovaného materiálu o reálných cenách mobilních dat, který vládě dodala Asociace provozovatelů mobilních sítí (APMS).

Česko bude lákat čtvrtého mobilního operátora. Vláda si od toho slibuje pokles cen

Číst článek

Možné vyšší zdanění operátorů, o kterém dříve mluvil premiér, označil za finální řešení, které se dá provést ve chvíli, kdy všechny nástroje a vyjednávání o nižších cenách za data selžou.

Trh se podle něj začíná rozhýbávat a operátoři chtějí jednat. „Jsem bytostně přesvědčený, že během několika měsíců – už z psychologického důvodu – se začnou ceny posouvat níže,“ dodal.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme