Ministr Kocourek je skeptický k zapojení Číňanů do stavby dálnic

Společnost CEEC Research zveřejnila Kvartální analýzu českého stavebnictví, která pro sektor nevyznívá nijak optimisticky. Napřesrok by mělo odvětví zaznamenat víc než šestiprocentní pokles, stabilizace se dá očekávat nejdřív v roce 2012.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek (vlevo)

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek (vlevo) | Foto: Tomáš Adamec

Šéfové firem z pozemního stavitelství jsou přitom o procento skeptičtější než jejich kolegové z inženýrského stavitelství. Na analýze spolupracovaly ministerstvo průmyslu a obchodu a společnosti KPMG a Ipsos Tambor.

Jak na Rádiu Česko upozornil ministr průmyslu Martin Kocourek, stavebnictví má vzhledem k cyklickému charakteru nevýhodu v tom, že je za známkami recese zpožděno.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek ve Světě o osmé Rádia Česko

„To znamená, že pokud už vidíme v ostatních sektorech české ekonomiky oživení, tak stavebnictví bohužel s dozvuky krize ještě musí počítat.“

Podstatnou část stavebních aktivit v Česku tvoří výstavba dopravní infrastruktury. Ministr dopravy Vít Bárta nyní sonduje možnosti zapojení čínských firem do výstavby tuzemských dálnic. Slibuje si od toho výrazné zlevnění staveb. Tuzemští stavaři ale varují před dopadem na zaměstnanost a také porušením pravidel Evropské unie o zadávání veřejných zakázek firmám s dumpingovými cenami. Podobnou obavu má i ministr Kocourek.

„Já rozumím té myšlence, že možná ty náklady by mohly být nižší, to znamená, veřejné rozpočty by mohly ušetřit, nicméně v tomto ohledu se také musíme ptát, za jakou je to cenu, co ti zadavatelé mohou nabízet, za jakých podmínek.“

„A v tomto ohledu jsem trochu skeptický, neboť čínské firmy jsou podporovány čínskou vládou, a v tomto ohledu - jakkoliv to může znít úsporně - to nepovažuji za vhodné pro náš trh a pro naše konkurenční prostředí,“ řekl Kocourek.

Toto stanovisko bude podle svých slov zastávat i při projednávání Bártova návrhu ve vládě.

„Já budu trvat na tom, že nesmí být jakoukoliv zakázkou zdeformováno konkurenční prostředí a narušena konkurenceschopnost našich firem.“

Stavby zlevnit, ne ale za každou cenu

Kocourek je na druhou stranu přesvědčen o tom, že jakákoliv zdravá konkurence českému stavebnímu trhu prospěje.

„Musíme se ovšem podívat na pozadí těch nabídek, a v tomto ohledu určitě pokud další konkurenční nabídky přispějí k tomu, že firmy budou muset zracionalizovat své ceny, tak to na druhé straně bude prospěšné. Nikoliv však za každou cenu,“ uzavřel ministr průmyslu a obchodu.

Václav Sochor, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme