Ministr Kuba si prohlédl elektrárnu firmy Westinghouse, která se uchází o dostavbu Temelína

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba si v Americe prohlédl reaktory firmy Westinghouse. Zástupci japonsko-amerického koncernu mu předvedou jadernou elektrárnu, kterou rozšiřují v Jižní Karolíně. Americká společnost je jedním ze dvou uchazečů o dostavbu Temelína.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Martin Kuba, ministr průmyslu a obchodu

Martin Kuba, ministr průmyslu a obchodu | Foto: Filip Jandourek

Atomová elektrárna VC Summer má dva reaktory stejného typu, jaký společnost Westinghouse nabízí do Temelína.

Ministr Kuba na dotaz Českého rozhlasu zdůraznil, že si do dvou až tří měsíců prohlédne také jaderné elektrárny, které budoval hlavní konkurent Westinghousu – ruský Atomstrojexport. Ruský partner v česko-ruském konsorciu MIR.1200

„Podnikáme v energii. Jaderné energii,“ hlásá hrdě Westinghouse v oficiálním videu. Co se dostavby Temelína týče, snaží se a má podporu amerických politiků včetně prezidenta Baracka Obamy.

V roce 2011 to bylo podstatným důvodem cesty premiéra Petra Nečase do Washingtonu, v prosinci 2012 naopak přiletěla tehdejší ministryně zahraničí USA Hillary Clintonová do Prahy podpořit šance Westinghousu. Zakázka na rozšíření Temelína za 200 až 300 miliard korun je významná i v americkém měřítku.

Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme