Ministr Martínek navrhuje rychlejší deregulaci nájemného

Ministr pro místní rozvoj Radko Martínek chystá rychlejší deregulaci nájemného. Podle jeho návrhu by se regulované nájmy mohly v průměru zvyšovat o deset procent ročně. Rostly by do té doby, než by dosáhly pěti procent tržní ceny nemovitosti.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Panelový dům

Panelový dům | Foto: Jan Rosenauer

Jak ale ministr Martínek Českému rozhlasu řekl, nejdůležitější na deregulaci nejsou procenta růstu cen. "Důležité je, abychom nastavili systém, jakým se bude nájemné vypočítávat, a to je odvozeno od tržní ceny nemovitosti. Závisí to od jednotlivé lokality. V každém případě, pokud bude akceptován náš návrh, nedojde k plošnému zvýšení o nějaké procento, ale bude to značně odlišné podle jednotlivých lokalit a jejich atraktivity," uvedl Martínek.

Ministr počítá s tím, že prosadit zvolené tempo deregulace nebude rozhodně snadné. "Po mých zkušenostech z této oblasti si myslím, že se bude muset jednat napříč Poslaneckou sněmovnou a hledat konsenzus mezi všemi politickými stranami," dodal Radko Martínek.

Podle šéfa Asociace realitních kanceláří Ivana Žikeše je návrh ministerstva krokem správným směrem, ale změny nelze očekávat okamžitě. "Rozhodně se nic nezmění mávnutím kouzelného proutku za rok, za dva. V každém případě to nastartuje proces obnovy bytů, nastartuje to proces zpětných investic do existujících bytů a ve finále se možná ukáže, že tolik proklamovaná výstavba padesáti tisíc bytů bude naprosto zbytečná," řekl Žikeš.

Žikeš dodává, že návrh ministerstva není úplně tím, co by si realitní agenti představovali, ale rozhodně jde o krok správným směrem. "Je to velmi významný první krok, chce se mi věřit, že ten krok ministerstvo udělá, i když jsem velmi skeptický. Myslím si, že to pomůže vyčistit trh s byty."

Ondřej Černý, Marie Matúšů Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme