Ministr Paroubek tlumil úvahy o daňových odpočtech

Daňové odpočty z hypoték by se neměly rušit, ale omezit - ministr pro místní rozvoj Jiří Paroubek tak dnes upravil své včerejší úvahy, že už by se z daní nemusely odepisovat úroky z hypotečních úvěrů a stavebního spoření. Podle ministra by se ovšem měla snížit maximální možná hranice, která je v současnosti 300 tisíc korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Paroubek

Jiří Paroubek | Foto: Stanislav Peška

"Já osobně si myslím, že tedy ta úroveň 300 000 korun, která je tam jako mezní na odpočty, jednak na stavební spoření, a zejména na ty hypotéky, že je velmi štědrá. Je otázka, zda právě toto nastavení je to správné. Myslím si, že by stačila úroveň někde mezi 150 000 až 200 000 korun," poznamenal dnes Paroubek.

Včerejší Paroubkův návrh se nelíbí hypotečním bankám, ani opozici. "Návrh trestá ty lidi, kteří osobně chtějí nést odpovědnost za své bydlení, mění jim pravidla uprostřed hry a za druhé pan ministr opět zvýhodňuje ty, kteří chtějí bydlet v družstevním nebo nájemním bydlení, a to já považuji za nefér," kritizuje poslanec ODS Milan Kocourek.

Původní Paroubkova úvaha o zrušení odečitatelných položek by se týkala i současných hypoték a úvěrů ze stavebního spoření. U průměrné milionové hypotéky, by to znamenalo další měsiční výdaj dlužníků ve výši asi 800 až 900 korun. Zároveň by se měly snížit daně všem občanům. Už včera ale Paroubek zdůrazňoval, že jde o pouhé úvahy.

Milan Kopp, Lucie Husárová 1 Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme