Ministr Hüner odvolal šéfa CzechInvestu. 'Destabilizoval chod agentury,' vysvětlil své rozhodnutí

Ministr průmyslu a obchodu Tomáš Hüner za ANO odvolal v úterý generálního ředitele agentury CzechInvest Karla Kučeru. Svými nedávnými rozhodnutími podle něj destabilizoval chod vládní agentury pro podporu podnikání a investic. Vedením pověřil ředitele divize vnitřních služeb Jana Urbana.

Praha (Aktualizováno: 19:20 9. 1. 2018) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalý generální ředitel CzechInvest Karel Kučera

Bývalý generální ředitel CzechInvest Karel Kučera | Foto: Petr Horník/Právo | Zdroj: Fotobanka Profimedia

„Svými rozhodnutími v posledních dnech, o kterých jsem navíc nebyl vůbec informován, destabilizoval chod agentury,“ vysvětlil odvolání šéfa agentury CzechInvest ministr průmyslu a obchodu Tomáš Hüner.

Šéf CzechInvestu: Česká ekonomika má své limity, nejsme Německo

Číst článek

Kučera Radiožurnálu řekl, že ministrovi vadilo odvolání ředitele divize malých a středních podniků a regionů Vojtěcha Rajtra, který v agentuře pracoval 12 let.

Za Rajtra se následně podle iDnes.cz postavili zaměstnanci agentury. Asi osmdesátka pracovníků, tedy více než polovina lidí z CzechInvestu, podepsala petici proti Rajtrovu odvolání.

Podle Kučery ale Rajtrův odchod nezpůsobí žádné dramatické změny. „Seznámil jsem ho (ministra) s tím, že chod agentury za žádných okolností ohrožen není. Klíčové investiční aktivity se odehrávají ve zcela jiných částech agentury, ve zcela jiných divizích. Pan ministr mi říkal, že si to rozmýšlel a že se rozhodl, že mě odvolá,“ uvedl pro Radiožurnál Kučera.

Rozhodnutí ministra respektuje. Vedením CzechInvestu pověřil Hüner statutárního zástupce generálního ředitele a ředitele Divize vnitřních služeb Jana Urbana.

Kdo je Karel Kučera?

Šestatřicetiletý Karel Kučera absolvoval Právnickou fakultu UK a Vysokou školu ekonomickou. Generálním ředitelem CzechInvestu byl od října 2014, kdy ho do funkce jmenoval tehdejší ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek z ČSSD.

V komunálních volbách v říjnu 2014 byl Kučera na kandidátce hnutí ANO v Mníšku pod Brdy. „Z kandidátky jsem odstoupil. Jmenování s tím nesouvisí," řekl tehdy Lidovým novinám.

CzechInvest je vládní agenturou pro podporu podnikání a investic, která má na starosti lákání zahraničních investorů do Česka či pomoc menším českým firmám při hledání partnerů v cizině.

CzechInves, který vznikl 1. listopadu 1992, je podřízen ministerstvu průmyslu a obchodu. Centrálu má v Praze a zastoupení ve 13 krajích. Zahraniční pobočky pak agentura provozuje v USA (New York, San Francisco), Číně (Šanghaj), Německu (Düsseldorf), Japonsku (Tokio), Británii a Irsku (Londýn) a Jižní Koreji (Soul).

Kučera opouští svůj post den před klíčovým hlasováním o důvěře vládě. Kabinet premiéra a šéfa ANO Andreje Babiše ji ale pravděpodobně nezíská, protože ho nepodpoří žádná ze sněmovních stran kromě jeho hnutí. Poslanci začnou o vyslovení důvěry jednat ve středu v deset hodin dopoledne.

ako Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme