Ministr průmyslu zvažuje výstavbu tří jaderných bloků

Podíl jádra na výrobě elektřiny by u nás za zhruba 25 let mohl stoupnout na 50 procent, tedy o 20 procent víc než nyní. Ministr průmyslu Martin Kuba v České televizi uvedl, že kromě dvou jaderných bloků v Temelíně zvažuje ještě postavit jeden další v Dukovanech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaderná elektrárna Temelín, obří turbína a generátor.

Jaderná elektrárna Temelín, obří turbína a generátor. | Foto: Filip Jandourek

„Pro nás je důležité definovat na 20 až 25 let reálný výhled toho, jak to může vypadat. To je taky moje reakce na ta procenta toho jádra, protože v tomto období je naprosto nereálné bavit se v jaderné energii o čemkoliv jiném než o dostavbě třetího a čtvrtého jaderného bloku Jaderné elektrárny Temelín, eventuálně navýšení výkonu Dukovan. Museli bychom se bavit o tom, jestli by bylo možné realizovat dostavbu třeba jednoho bloku navíc,“ řekl Martin Kuba.

?xml version="1.0" encoding="UTF-8"? Ministerstvo teď aktualizuje státní energetickou koncepci. Připravená by měla být do konce června. Ministr také počítá se zvýšením podílu elektřiny vyráběné z obnovitelných zdrojů.

„V této chvíli se pohybujeme kolem sedmi procent. A my bychom se měli dostat na 13 procent. Já myslím, že v této chvíli je to reálné,“ uvedl Martin Kuba.

Těchto 13 procent představuje závazek České republiky vůči Evropské unii.

Podle Vojtěcha Koteckého z Hnutí Duha ale není důležité, kolik nových reaktorů bude koncepce obsahovat. Vláda by se podle něj měla zaměřit na posílení energetické efektivnosti, uvedl v České televizi.

„Tak,a by Česká republika byla schopna vyrábět více a zjišťovat lepší životní standard s menší spotřebou energie. Česká republika na jednu vyrobenou korunu hrubého domácího produktu spotřebuje čtvrté největší množství energie,“ řekl Vojtěch Kotecký.

Dodal, že čtvrté největší množství uhlí, ropy, zemního plynu, uranu ze všech států Evropské unie samozřejmě znamená vyšší účty pro domácnosti a větší náklady pro český průmysl.

Tereza Janouškovcová Bartůňková, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme