Ministr Říman je pro posílení jaderné energetiky

Naše republika bude muset stavět nové energetické zdroje, aby zůstala v této oblasti soběstačná. V pořadu 20 minut Radiožurnálu to řekl ministr průmyslu a obchodu Martin Říman (ODS). Je podle něj evidentní, že jednou z cest bude posilování energie získané z jádra. I světové mocnosti vidí řešení v renesanci jaderné energetiky a plánují výstavbu desítek atomových elektráren.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Martin Říman

Martin Říman | Foto: Marián Vojtek

Podle ministra Římana nemá Evropa nemá jinou šanci, než postupovat stejným směrem. V programovém prohlášení, kde se píše, že "vláda nebude plánovat a podporovat výstavbu nových jaderných bloků", ministr Říman nevidí problém. Jde pouze o politickou proklamaci a závazek, který platí jen pro toto volební období, v červnu 2010 zmizí ze světa. Martin Říman si zároveň pochvaluje, že se o jaderné energetice začalo veřejně diskutovat.

"Díky zeleným, díky této větě, díky tomu, že se o tom začalo mluvit, že o tom mluví novináři i opozice, tak se vůbec začalo mluvit o tom, že by jaderný program ... měl pokračovat dál. Tato diskuse by ještě řekněme v roce 2005 tady vůbec nebyla! To já považuji za velmi pozitivní."

"Touto veřejnou debatou, tím zvyknutím si na tuto skutečnost, bychom stejně museli projít. Ta věta pro mě naštěstí tuto debatu odstartovala a kdybychom srovnali výzkumy, jak se veřejnost dívá na rozšiřování jaderné energetiky v roce 2003 nebo 2004 a dneska, tak garantuji, že dneska těch příznivců jaderné energetiky díky té debatě je více, než bylo před pěti lety," uvedl ve vysílání Radiožurnálu ministr Říman.

Ministr také řekl, že Česko elektřinu dovážet nebude; spoléhat na to by podle něj bylo neuvážené. "Jsem přesvědčen o tom, že my elektřinu dovážet nebudeme, že budeme schopni naši spotřebu sanovat i v budoucnu z vlastních zdrojů."

Eva Odstrčilová, Marika Táborská, Tomáš Ouředník Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme