Ministr Vondra v USA dohodl smlouvu o armádních zakázkách

Český ministr obrany Alexandr Vondra dnes v Pentagonu dojednal smlouvu o armádních zakázkách. Se svým americkým protějškem Leonem Panettou mluvil také o budoucnosti české vojenské mise v Afghánistánu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čeští vojáci cvičí v Německu v simulované afghánské vesnici

Čeští vojáci cvičí v Německu v simulované afghánské vesnici | Foto: Olga Haladová

Dohoda o armádních zakázkách má českým zbrojařským firmám v dohledné době umožnit přístup na americký trh.

Spolu s ministrem obrany proto na jednání dorazili také zástupci více než desítky českých společností, které mají o účast na amerických armádních zakázkách zájem.

Uzavřenou dohodu si všichni pochvalují a ministr Vondra vyzdvihuje především její politický a ekonomický význam.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zpravodaj Českého rozhlasu ve Spojených státech Vít Pohanka informuje o výsledcích jednání ministra Vondry

Záleží sice už jen na firmách samotných, jestli budou schopné využít nových možností, které se jim naskytnou po definitivním podpisu smlouvy, každopádně se ale jedná o unikátní příležitost.

„Společně s Polskem jsme první zemí ze střední a východní Evropy, která bude mít stejný způsob zacházení, jako tu má Velká Británie, Izrael, Německo. Našim firmám to umožní účastnit se armádních tendrů,“ potvrdil Vondra.

Čeští vojáci v Afghánistánu

Mandát českého kontingentu v Afghánistánu na konci roku končí, ministr Vondra ale potvrdil, že navrhne jeho prodloužení. O dalším působením českých vojáků po roce 2012 musí definitivně rozhodnout český parlament.

„Předpokládám, že letos na jaře navrhnu vládě a posléze i parlamentu mandát ještě na další dva roky. Počty ještě říkat nechci. Předpokládám, že se tam ještě mohou vrátit naše vrtulníky. Zas letos končí speciálka,“ řekl.

„Myslím si, že určitě se budeme ještě soustřeďovat na výcvik, to je to nejdůležitější, protože to je předpoklad, aby si Afghánistán byl schopen zajišťovat bezpečnost sám,“ dodal.

Vzhledem k počtu obyvatel a k velikosti armády je česká přítomnost v Afghánistánu docela značná, myslí si zpravodaj Českého rozhlasu ve Spojených státech Vít Pohanka, a Američané si to uvědomují:

„Ze svého pohledu můžu říct, že to vždycky zmiňují jako příklad dobrého spojenectví a projev aktivní české účasti v NATO.“

Vít Pohanka, Veronika Sedláčková, Kristina Winklerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme