Ministr Žák prosadil obměnu dozorčí rady ČD. Odbory spekulují o odvolání Žaludy

Řídicí výbor Českých drah obměnil většinu dozorčí rady podniku. Dnes to oznámilo ministerstvo dopravy. Výměnu pěti z osmi členů rady prosadil nový šéf resortu Zdeněk Žák. Z lidí, které mohl ministr vyměnit, zůstal pouze Josef Smýkal. Ten podle odborářů často hlasoval proti rozhodnutí současného vedení drah.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr dopravy Zdeněk Žák

Ministr dopravy Zdeněk Žák | Foto: Filip Jandourek

Odbory tvrdí, že změny postupně směřují k odvolání generálního ředitele podniku Petra Žaludy.

Ministr Žák reagoval, že případné odvolání Žaludy je zcela v kompetenci dozorčí rady. „Já rozhodně nehodlám zopakovat to, co dělal bývalý ministr Bendl, že zasahoval těm orgánům do jejich řídicí pravomoci,“ opřel se Žák do svého předchůdce.

Změna v dozorčí radě ČD
Dozorčí radu Českých drah opustili Libor Antoš, Michael Hrbata, Radim Jirout, David Karásek a Miroslav Nádvorník.
Nově byli jmenováni Miroslav Svítek, Ivana Kubaštová, Zdeněk Žemlička, František Žerava a Antonín Věchet.
Zdroj: ČTK

Případné odvolání Žaludy novou, na přání ministra obměněnou radou by zřejmě nebylo překvapivé. Neshody mezi generálním ředitelem podniku a novým ministrem dopravy se objevily už v roce 2009, kdy se Žák jako náměstek ministra dopravy neúspěšně pokusil Žaludu odvolat. Tehdy Žák neuspěl a rezignoval na funkci.

Pro Český rozhlas však Žák řekl, že mu tehdy šlo hlavně o to, aby se dozorčí rada zabývala pochybnostmi ohledně hospodaření podniku.

Kontrola hospodaření drah také jedna z věcí, s nimiž vstupoval do ministerského úřadu. Už si k tomu také vyžádal doklady.

Řídící výbor, který odvolal část dozorčí rady, tvoří dva vládou pověření zaměstnanci ministerstva dopravy a po jednom zaměstnanci resortu financí, školství, obrany, průmyslu a obchodu a ministerstva pro místní rozvoj. I v tomto výboru došlo nedávno ke změnám. Žák je prosadil už v úterý.

Výbor opustili náměstci ministerstva dopravy Miloslav Hala a Jiří Žák, Miloslav Müller z ministerstva financí a Michael Hrbata, nominovaný za ministerstvo obrany. Místo nich přišli Zbyněk Šolc, Josef Kubovský, Veronika Kramaříková a Richard Vítek.

Nikola Bojčev, Vojtěch Kouřímský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme