Ministr zemědělství: Ceny potravin lehce stoupnou

Ceny potravin porostou o jednotky procent. V České televizi se na tom dnes shodli ministr zemědělství Ivan Fuksa a stínový ministr Michal Hašek. Podle Haška ale nelze přesný růst cen odhadnout. Jak říká, zemědělství je podnikání s přírodou, a proto nejde předpokládat, jak přesně se letos produkce klíčových komodit, které mají největší význam v růstu cen potravin, vyvine. Ministr též oznámil, že chce zavést označení původu masa.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

nonamvěc

nonamvěc | Foto: Comstock Images

„Myslím, že nárůst by mohl být v jednotkách procent, nicméně česká vláda uvažuje, že zvedne sníženou sazbu DPH u potravin až na 19, respektive 20 procent. To pak znamená, že se pak minimálně z poloviny takovéto zvýšení daňové zátěže přenese do ceny potravin,“ uvažuje Micha Hašek.

Růst by ale podle ministra Fuksy neměl být strmý. I on očekává, že se bude jednat o zhruba dvě až čtyři procenta.

„To, co se odehrává v tuto chvíli ve světě – povodně v Austrálii, požáry v Rusku, významní světoví producenti potravin – se promítne na ceně potravin. Už je to také vidět. Na konci roku šly ceny výrazně nahoru. Pro zemědělce je to dobrá zpráva,“ dodává.

V České televizi Ivan Fuksa také uvedl, že chce docílit, aby dovozci by v budoucnu mohli hlásit původ masa. Řekl, že tato povinnost bude na základě vládního nařízení.

Prezident Agrární komory Jan Veleba to vítá, poté prý bude na spotřebiteli, aby si vybral, zda dá přednost dovezeným potravinám nebo českým.

Fuksa zároveň oznámil, že chce více podpořit tuzemské chovatele prasat z celkové částky 800 milionů korun, kterou má ministerstvo pro příští rok na podporu citlivých komodit.

Alžběta Rákosová, mz Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme