Ministr zemědělství J. Šebesta považuje letošní sklizeň za průměrnou, kvalitu obilí za dobrou

Máme konec srpna, pole se ježí čerstvě oholenými strništi, skoro všude je po žních. A tentokrát mají farmáři teoreticky důvod si mnout spokojeně ruce - navzdory povodním se letos urodilo tak akorát, ani moc ani málo, podle odhadů něco přes pět tun na hektar.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr zemědělství Jakub Šebesta

Ministr zemědělství Jakub Šebesta | Foto: Ministerstvo zemědělství ČR

Pokud ale v případě zemědělců čekáte nějaké "jenže", tak se nepletete: kvůli nízkým světovým cenám prý za hlavní komodity - obilí a mléko - dostanou míň peněz.

Přehrát

00:00 / 00:00

S ministrem zemědělství Jakubem Šebestou hovoří moderátor Tomáš Pavlíček

Ministr zemědělství Jakub Šebesta ve vysílání Rádia Česko potvrdil odhad výnosů: "Ano, odhad se pohybuje ve výšce 5,13 tun."

Obavy zemědělců, že jejich zisk klesne - podle Agrární komory z 9 miliard 700 milionů korun na 2 miliardy, nebo dokonce, jak řekl prezident Zemědělského svazu Miroslav Jírovský, že budou poprvé od vstupu do EU ve ztrátě, Šebesta zcela nesdílí a s hodnocením by raději ještě počkal.

Letošní sklizeň označil ministr za průměrnou a kvalitu sklizeného obilí za dobrou. Obilovin se sklidil dostatek nejen i u nás, ale v celé Evropě, a to tlačí cenu dolů. Ministr ale připomněl, že pro takové situace jsou připraveny nástroje včetně intervenční nákupu pšenice a ječmene, a to by mělo tlumit propad.

Rolníci se obávají, že mohou přijít nejen o značný díl zisků, ale také o část doplňkových plateb ze státního rozpočtu, tj. o ty, kterými evropské dotace dorovnává do výše v západní Evropě český stát.

"V této chvíli by to ale bylo předčasné, je to totiž záležitost jednání o státním rozpočtu, při němž se budou hledat všechny cesty ke snížení jeho schodku," poznamenal Šebesta.

Milan Kopp, Tomáš Pavlíček, Robert Břešťan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme