Ministr zemědělství: Potraviny tolik nezdraží

Změny cen potravin koncem tohoto týdne, po našem vstupu do Evropské unie, by neměly být moc velké. Je o tom přesvědčen ministr zemědělství Jaroslav Palas. Určité zdražení podle něj čeká banány a citrusové plody, naopak zlevní - alespoň časem - vepřové maso, drůbež, ale i některá zelenina a těstoviny. Dramatické změny cen rozhodně Palas nepředpokládá ani u rýže a cukru, který v některých městech lidé v obavách před zdražením kupují ve velkém.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Banány

Banány | Foto: vegetarian.cz

Ceny bude podle ministra i po našem vstupu do Unie držet při zemi hlavně velká konkurence. "A to další pravidlo říká, že cena je určována koupěschopností obyvatel a všichni víme, že v současných zemích Evropské unie jsou ceny výrazně odlišné. Například v Portugalsku a řecku jsou mnohem nižší než v Německu nebo v Anglii. Chci tím říct, že bychom neměli skákat na špek kampaním některých obchodníků a dovozců, kteří se změny cel snaží využít a uměle vyvolávají nákupní horečky."

Naše republika už koncem týdne přebírá celní sazebník EU a u většiny zemědělských výrobků se tak zvýší cla na dovoz ze třetích zemí. Čeští importéři ale budou moci zároveň využívat řadu výhodných obchodních dohod mezi unií a dalšími zeměmi, které by naopak měly tlačit ceny dolů.

Markéta Kaclová, David Vandrovec Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme