Ministr zemědělství ukáže plán škrtů. Ušetřit musí přes 5 miliard

Ministerstvo zemědělství musí ušetřit přes pět miliard korun. Kde a jak se bude škrtat, oznámí šéf resortu Ivan Fuksa dnes odpoledne. Agrárníci trvají na tom, že podpor pro zemědělce se úspory dotknout nemohou.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr zemědělství Ivan Fuksa

Ministr zemědělství Ivan Fuksa | Foto: Tomáš Adamec

Prezident Agrární komory Jan Veleba je přístupem vlády k resortu zemědělství znepokojen. Ministerstvo totiž patří k těm, které musí ušetřit nejvíc peněz. Veleba doufá, že se bude škrtat především v byrokracii.

Naopak trvá na tom, že doplňkových přímých plateb, národních dotací a kofinancování programů rozvoje venkova se rozhodně změny dotknout nesmí. "To jsou platby, které chceme stůj co stůj zachovat,“ říká.

Tvrdí, že pokud se na tyto výdaje sáhne, bude to znamenat další zhoršení konkurenceschopnosti českých zemědělců.

Kompletní návrh rozpočtu na příští rok by kabinet měl schvalovat na konci měsíce. Vláda Petra Nečase plánuje plošné škrty a kromě učitelů bude také snižovat mzdy ve státních organizacích. Posléze počítá s nastartováním reforem hlavně penzí a zdravotnictví.

Lucie Husárová 1, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme