Ministři budou znovu jednat o konvergenčním programu

Vláda by dnes měla definitivně schválit aktualizovanou verzi konvergenčního programu a do poloviny měsíce ji zaslat Evropské komisi. Materiál, který je základním dokumentem země pro přijetí eura, nastiňuje i možné řešení problému veřejných financí. Podle ministra financí Eduarda Janoty dokument počítá s tím, že by podíl schodku státního rozpočtu na hrubém domácím produktu postupně klesal.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr financí Eduard Janota obhajuje návrh státního rozpočtu před poslanci

Ministr financí Eduard Janota obhajuje návrh státního rozpočtu před poslanci | Foto: Tomáš Adamec

Podle Janoty bude podíl schodku státního rozpočtu na HDP v roce 2011 na 4,8 %, v roce 2012 na 4,2 % a v roce 2013 na 3,5 %. Teprve v roce 2014 bychom tak splnili maastrichtské kritérium, pokud bychom dosáhli podílu na 2,9 %.

"To znamená vstup do eurozóny až v roce 2017. Bude záležet na politické vládě, která bude zvolena a bude také záležet jaké nástroje tato vláda zvolí. Zda bude více akceptovat oblast daní, nebo bude více akceptovat oblast úspor," dodává Janota.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vládní konvergenční program. Téma pro národního koordinátora pro přijetí eura Oldřicha Dědka.

Navzdory faktu, že kvůli vysokému schodku ČR maastrichtská kritéria neplní, ostatní nároky na přijetí eura relativně plní, což potvrzuje i národní koordinátor pro přijetí eura Oldřich Dědek. "Další kritéria se týkají například inflace, kde má ČR poměrně slušné vyhlídky se do normy vejít. ČNB totiž přijala nový inflační cíl, který je slučitelný s maastrichtskými pravidly. Plnění úrokových kritérií je odvislé od plnění zmíněných inflačních. ČR dále neplní pouze kurzový požadavek, protože koruna zatím není zapojena do mechanizmu ERM II," řekl Dědek Rádiu Česko.

Jitka Hanžlová, Tomáš Medek, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme