Ministři EU schválili vstup Kypru a Malty do eurozóny

Kypr a Malta budou dalšími členy Evropské unie, ve kterých se bude platit společnou měnou euro. Zavedou ji od ledna přšítího roku. Definitivně o tom rozhodlo zasedání ministrů financí sedmadvacítky - Ecofin v Bruselu. Kypřané i Malťané přímo v evropské metropoli přijetí do eurozóny oslavili.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Malťané a Kypřané slaví

Malťané a Kypřané slaví | Foto: Rasa Lukaityte

Nelétaly sice zátky od šampaňského, ale hrála kyperská i maltská hudba a folklórní soubor předváděl před sídlem Evropské komise tradiční tance.

Kypr a Malta se od ledna připojí ke 13 zemím, kde už se eurem oficiálně platí. Na rubech kyperských euromincí budou například mufloni, nebo obraz staré sošky z roku 3000 před naším letopočtem. Maltské peníze ponesou na rubu osmicípý kříž maltézských rytířů a maltský národní erb.

Evropský komisař pro finance Joaquín Almunia je přesvědčený, že další členové Unie budou příklad Malty a Kypru následovat: "Doufáme, že se takovéto oslavy budou opakovat. Ve frontě na členství v eurozóně je ještě mnoho členských států."

Milan Kopp, Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme