Ministři financí EU budou jednat o koordinaci národních ekonomik

Větší koordinaci řízení národních ekonomik budou v Madridu dohadovat unijní ministři financí. Půjde hlavně o důkladnější sledování hospodářství v zemích platících eurem. Podle španělského předsednictví je silnější koordinace a větší regulace základem budoucího ekonomického modelu v Evropské unii.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

euromince

euromince | Foto: Evropská komise

Ministři šestnácti zemí eurozóny budou hledat, ve kterých oblastech ekonomiky se dá její koordinace zlepšit a jak se může lépe sledovat plnění národních rozpočtů. Podle eurokomisaře pro hospodářské záležitosti Oliho Rehna je ale třeba jít dál.

Přehrát

00:00 / 00:00

O schůzce unijních ministrů financí v Madridu mluvil na Rádiu Česko Redaktor zahraniční redakce Radiožurnálu Ondřej Houska.

„Musíme prohloubit také dohled nad makroekonomickou nerovnováhou a odchylkami od konkurenceschopnosti,“ řekl Rehn.

Přehlížení takových nerovností může mít podle něj neblahý vliv na hospodářský růst celé eurozóny. Zavedení regulačních opatření pro členy euroskupiny umožňuje Lisabonská smlouva. Určitě ale zdaleka ne všem zemím v eurozóně se budou zamlouvat.

Jedním z návrhů je například to, že státní rozpočet nejdříve vláda pošle ke schválení do Bruselu a teprve poté o něm budou jednat poslanci. Podle Bruselu je totiž nezbytné, aby se mezi státy platícími eurem výrazně posílila míra vzájemné hospodářské koordinace. Jedině tak se prý blok do budoucna vyhne krizím podobným té, která právě sužuje zadlužené Řecko.

Redaktor zahraniční redakce Radiožurnálu Ondřej Houska si ale myslí, že tento návrh je nereálný: „Je pravděpodobnější, že návrhy, které chce Komise předložit v květnu, budou rozmělněny, že by třeba Brusel mohl jenom doporučovat co se týče rozpočtů, nikoli něco nařizovat.“

Pavel Novák, Ondřej Houska, Lenka Rafaelová, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme