Ministři financí EU budou jednat o podmínkách pomoci Portugalsku

Ministři financí členských zemí sedmadvacítky budou v maďarském Gödölö jednat o tom, jak pomoci zadluženému Portugalsku. Právě oni musejí schválit případné poskytnutí půjček od Evropské unie. Už teď je jasné, že budou po Portugalcích požadovat tvrdé ekonomické reformy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Krize v Portugalsku. Nápis "Uvězněte bankéře" na zdi Univerzity v Coimbře

Krize v Portugalsku. Nápis "Uvězněte bankéře" na zdi Univerzity v Coimbře | Foto: Paulo Duarte | Zdroj: ČTK

Na Portugalce tak výměnou za půjčky čeká další utahování opasků. Unie po nich také zřejmě bude požadovat reformy, které by zemi opět vrátily na cestu hospodářského růstu. Může se jednat třeba o uvolnění tuhých pravidel pracovního trhu.

Není ale pravděpodobné, že by Unie rozhodla už na dnešní schůzce v maďarském Gödölö. V Lisabonu teď navíc není plně funkční vláda, která by škrty mohla přijmout. V zemi se totiž budou začátkem června konat předčasné volby.

Přehrát

00:00 / 00:00

Český ministr financí Miroslav Kalousek byl hostem Ranního interview Radiožurnálu

Český ministr financí Miroslav Kalousek si myslí, že Unii nezbude nic jiného, než Portugalsku pomoc poskytnout podobně, jako to EU udělala v případě Řecka a Irska. Pokud by podle něj pomoc nepřišla, Portugalsko by se tak dostalo do téměř bezvýchodné situace.

„Finanční trhy totiž reagují jinak, než domácí veřejnost. Portugalské vládě neprošel balíček úsporných opatření, opozice jásala, veřejnost jásala, ale nejásaly trhy, které ihned zdražily úroky portugalských dluhopisů. Teď je portugalský dluh téměř neprofinancovatelný,“ vysvětlil Kalousek.

Nepřímo se na pomoci Portugalsku bude zřejmě podílet i Česko, stejně jako tomu bylo v případě Irska. Irové totiž dostávají půjčky i z dočasného záchranného mechanismu, který spravuje Evropská komise a pokud by tyhle půjčky nesplatili, ručí za ně i Česká republika. O stejný mechanismus se bude podle Kalouska pravděpodobně jednat i v případě Portugalska.

„My sice nebudeme nic platit, nicméně jistou míru rizika za portugalskou finanční stabilitu ponesou i všechny ostatní státy EU. Není vyloučeno, že se bude bilaterálně angažovat i některá země, jejíž banky mají v Portugalsku hodně investic. Já bych si velmi přál, aby se angažoval i Mezinárodní měnový fond,“ dodal český ministr financí.

Igor Maňour, Jan Pokorný, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme