Ministři financí EU projednají dopady krize na ekonomiku států sedmadvacítky

Evropa je uprostřed nejhorší hospodářské krize od konce druhé světové války. Zároveň jsou ale na obzoru vidět známky budoucího oživení. Takové jsou závěry Evropské komise. Dnes o nich budou pod českým předsednictvím jednat v Bruselu ministři financí zemí sedmadvacítky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sídlo Evropské komise

Sídlo Evropské komise | Foto: Vít Pohanka | Zdroj: Český rozhlas

Hospodářskému vzestupu podle Komise brání především takzvaná poškozená aktiva v bilancích bank. Ty se kvůli nim obávají půjčovat, což stahuje pod vodu i zdravé firmy. Lucemburský premiér a šéf států platících eurem Jean-Claude Juncker zdůraznil, že dokud se tento problém nevyřeší, Evropa se z krize nedostane.

"Všechny balíčky na podporu růstu budou mít jen relativní dopad, dokud se nám nepodaří na finančních trzích obnovit důvěru," uvedl Juncker. Evropští politici ale opakují, že řešení problému poškozených aktiv bude zdlouhavé a nákladné.

Česko má s bankovní krizí vlastní neradostné zkušenosti z devadesátých let minulého století. Teď se ale české banky zdají být zdravé.

Kalousek: Česko je na samém hospodářském dně; stabilizace už je ale na dohled

Česko se teď nachází na samotném dně hospodářské krize. Na dohled už je ale zároveň stabilizace a za rok můžeme čekat oživení ekonomiky. Před jednáním ministrů financí zemí Evropské unie to prohlásil šéf české státní pokladny Miroslav Kalousek. Reagoval tak na hospodářskou předpověď Evropské komise.

Podle Kalouska na tom budeme o něco lépe než státy západní Evropy. To ale vůbec neznamená, že je u nás situace dobrá. Komise letos Česku předpovídá propad ekonomiky skoro o 3 procenta.

Kalousek s Bruselem souhlasí v tom, že stabilizace má přijít ještě letos. V roce 2010 by pak mělo nastat mírné oživení.

Americký prezident Barack Obama ohledně krize prohlásil, že už vidí světlo na konci tunelu. Kalousek v zásadě souhlasí, i když je opatrnější. Ministr zdůraznil, že krize způsobuje velké schodky státních rozpočtů. Česko proto musí začít výrazně šetřit.

Přečtěte si také:
Česko i celá Evropská unie letos zaznamenají hluboký hospodářský pokles
Státy EU už bankám v současné krizi slíbily skoro 80 biliónů korun
Evropská komise pro větší míru regulace finančních institucí
Obrovské ztráty v hospodaření hlásí další britská banka
Evropské banky je podle Bruselu třeba zbavit závadných aktiv
Německá vláda schválila zákon umožňující zestátnění bank
Banky na Slovensku nesmí půl roku vybírat poplatky za ukládání peněz
Německá banka Hypo Real Estate dostane další finanční pomoc
EU chce omezit daňové úniky umožněné bankovním tajemstvím
Britský stát už podruhé pomůže hlavním bankám

Katarína Brezovská, Ondřej Houska, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme