Ministři financí EU se dohodli na zpřísnění rozpočtových pravidel

Evropská unie zpřísní vlastní pravidla pro zachování rozpočtové disciplíny. Státy, které se budou příliš zadlužovat, mohou čekat sankce za ohrožování ostatních v eurozóně, nebo celé Unii.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vratislav

Vratislav | Zdroj: Reuters

Umožní to balík změn šesti unijních zákonů, na kterém se dohodla rada členských zemí s Evropským parlamentem. Kompromis o změnách jednotlivých zákonů oznámilo polské předsednictví Unie na neformální schůzce ministrů financí ve Vratislavi.

Přehrát

00:00 / 00:00

Z Vratislavi se přihlásil zpravodaj Českého rozhlasu Pavel Novák

Největší spor byl o tresty za porušování pravidel. Evropská unie teď dostává změnou zákona větší pravomoc, bude moci zavést preventivní sankce na stát, který neuposlechne doporučení ke změně své hospodářské politiky a nebude snižovat nadměrný deficit nebo nadměrné zadlužení. Mělo by jít o jakési zvýšení dozoru nad takovým státem.

Podle stávajícího Paktu stability a růstu může být rozpočtový schodek státu maximálně 3 procenta HDP a dluh maximálně 60 procent HDP. Původně Evropská komise navrhovala, aby se sankce ukládaly automaticky, pokud země tato pravidla poruší. Stát by zachránilo pouze to, pokud by proti sankcím hlasovala kvalifikovaná většina států.

To se ale nelíbilo hlavně Francii. Nakonec se proto našel kompromis. Stačí, že bude proti prostá většina zemí. Právě Francie spolu s Německem už dříve samy pravidla porušovaly.

Rady od zadlužených USA nepotřebujeme

Těžce zadluženému Řecku ministři financí eurozóny vzkázali, že musí přesně plnit podmínky zahraniční finanční pomoci, jinak se dalších půjček nedočká. Neplněním závazků je prý ohrožená i říjnová splátka z už schváleného prvního záchranného balíku.

Dnešního jednání ministrů financí Unie a předtím separátní schůzky ministrů eurozóny se účastnil i šéf státní pokladny Spojených států Timothy Geithner. Ten Evropu vyzval k rozhodnějším krokům na záchranu eura.

„Nechceme Evropu oslabenou prodlužující se krizí. Pro Ameriku je lepší, když je Evropa silná,“ prohlásil po jednání s ministry financí eurozóny Geithner.

Svým kolegům také radil, aby navýšili záchranný fond a do problematických států nalévali další peníze. Někteří ministři se ovšem nechali slyšet, že nepotřebují radit od Ameriky, která má sama mamutí deficit.

Všechny státy eurozóny přijaly dodatek smlouvy o vytvoření záchranného mechanismu s tím, že k dispozici v něm bude plných 440 miliard eur. K nějakým stimulačním opatřením v ekonomice, jaké používaly Spojené státy, se ale podle předsedy eurozóny, lucemburského premiéra Jeana-Claudea Junckera, eurozóna nechystá.

Pavel Novák, Igor Maňour Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme