Ministři financí EU se na zvýšení daně na pivo zatím nedohodli

Minimální spotřební daň na pivo se v Evropské unii zatím nezvýší. Nedohodli se na tom dnes totiž ministři financí členských zemí EU. Finské předsednictví nejdřív ustoupilo tlaku Česka a Německa a pivo z návrhu na zvýšení minimální spotřební daně vyjmulo. Takový ústupek se ale nelíbil skandinávským zemím.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

alkohol

alkohol | Foto: Jan Rosenauer

Skandinávské země tvrdí, že bojují proti nadměrné spotřebě alkoholu a s vyjmutím piva se nedokáží smířit. Znovu budou ministři o zvýšení spotřební daně jednat 28. listopadu. Výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven Jan Veselý Radiožurnálu řekl, že jednání ukazují, jak je zdanění alkoholických nápojů a piva zvlášť v jednotlivých zemích zcela odlišné.

"A že tudíž snaha bruselských úředníků nacpat nás všechny takříkajíc do jednoho pytle je naprosto mimo realitu, protože už tyto spory ukazují, že rozdíly jsou obrovské a velmi těžko překonatelné. A v tomto smyslu hledání nějakého direktivního přístupu shora je podle mého názoru předem odsouzené k nezdaru," myslí si Veselý.

Marika Táborská, Tomáš Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme