Ministři posoudí novou koncepci hospodaření ve státních lesích

Vláda dnes rozhodne o osudu takzvané Dřevěné knihy. Jde o návrh, který má od roku 2012 upravit způsob prodeje dřeva Lesů České republiky. Ministerstvo zemědělství prosazuje dlouhodobé tendry, které vítězům umožní dřevo kácet, zpracovávat i prodávat. Odpůrci tohoto modelu ale říkají, že stát přijde o miliardy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Těžba dřeva (ilustr. obr.)

Těžba dřeva (ilustr. obr.) | Foto: Radana Schaeferová

Nové tendry prý navíc budou likvidační pro menší dřevozpracovatele a živnostníky. Podle Hnutí DUHA si vlastníci dřevo téměř ve všech blízkých státech prodávají sami, ať už jsou to soukromníci nebo stát.

„Je to věc, kterou ministr přebral od svých předchůdců, tedy že veškeré dřevo svěří několika málo těžařským firmám. Znamená to krach regionálních dřevozpracovatelů a místních pil. Dřevo se bude zpracovávat ve velkých závodech a vozit napříč republikou sem a tam,“ říká ochránce přírody Jaromír Bláha.

Ministr Ivan Fuksa svůj koncept hájí a tvrdí, že o dřevo se konečně bude soutěžit transparentně. Jediným a zásadním kritériem bude nejvyšší cenová nabídka.

„Spousta subjektů se toho bojí a buď přímo nebo nepřímo, prostřednictvím nevládních organizací, vyvíjí tlak na veřejnost. Jestliže tato metoda má těmto subjektům vytáhnout z rozpočtu tři miliardy, tak se nedivím, že vytvářejí takovéto tlaky, aby zpochybnily cokoli, jenom ne, aby se soutěžilo,“ prohlásil ministr Fuksa.

První velké tendry na těžbu ve státních lesích by měl resort na všech 117 jednotkách vypsat v březnu a každý rok se pak bude soutěžit na jedné desetině. Tento klouzavý systém má podle ministerstva omezit lobbistické tlaky.

Igor Maňour, Lucie Husárová 1 Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme