Ministři požadují další miliardy nad rámec návrhu rozpočtu

První návrh rozpočtu na příští rok zatím vládou neprošel. Řada ministerstev totiž jako každý rok přišla s novými požadavky na výdaje státu. Špidlův kabinet se proto k rozpočtu vrátí znovu příští týden.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

zasedání vlády

zasedání vlády | Foto: Stanislav Zbyněk

Nové požadavky ministerstev překračují navrhované výdaje státu o 14 až 20 miliard korun. Podle ministra financí Bohuslava Sobotky se nové nároky resortů týkají především spolufinancování programů z fondů Evropské unie.

"Kolega Palas požadoval zvýšení prostředků pro zemědělství na dokrytí přímých plateb, kolega Škromach uplatnil požadavky na některé vyšší výdaje v oblasti sociálních dávek, popřípadě vyšší valorizace důchodů, objevily se návrhy, které se týkaly nerealizace některých úsporných opatření, které ministerstvo financí prosazuje."

Podle Sobotky ale nejde o nějaké neshody v rámci koalice, ale skutečně o nároky jednotlivých ministerstev. "Musím říci, že oproti předcházejícím obdobím těch dodatečných požadavků bylo přece jenom méně."

Ministerstvo financí trvá na tom, aby celý schodek rozpočtu včetně započtení ztráty Konsolidační agentury nepřekročil 113 miliard korun - to je o dvě miliardy méně než letos. Definitivní verzi rozpočtu ale bude zřejmě v září schvalovat už nově sestavená vláda.

Aleš Heřmánek, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme