Minoritní akcionáři mohou být nadále vyvlastňováni

Vytěsňování malých akcionářů může dále pokračovat. Ústavní soud v Brně dnes na neurčito odročil jednání ve sporu o údajnou protiústavnost části obchodního zákoníku, která tuto praxi umožňuje.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ústavní soud

Ústavní soud | Foto: www.usoud.cz

Vytěsnění znamená, že majitel, který získá 90 procent akcií podniku, může nuceně odkoupit akcie od zbývajících malých akcionářů. To drobní investoři kritizují. Podle údajů agentury Čekia už dosáhla částka, kterou velcí akcionáři za vytěsnění vyplatili, deseti a půl miliardy korun.

Většina z této sumy spadá do roku 2005, kdy začal zákoník platit. Členka představenstva agentury Petra Doležalová říká, že proces vyvlastňování bude ještě pokračovat.

"Podle mého názoru proces vyvlastňování minoritních akcionářů ještě rozhodně není u konce. Jenom v lednu letošního roku o vyvlastnění bude rozhodovat dalších pět společností. Mezi nimi mohu jmenovat například Severočeskou plynárenskou nebo Západočeskou plynárenskou. Ale záměr vytěsnit minoritní akcionáře oznámil také hlavní vlastník ČSOB - belgická KBC," upřesnila Doležalová.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme