Minoritní akcionáři Sazky se chtějí také podílet na výběru investora

Třetina akcionářů Sazky spojila své síly a chtějí jako menšinový podílník vystupovat jednotně. Jejich cílem je vytvořit rovnocenného partnera k jednání Českému svazu tělesné výchovy, který drží v Sazce většinu. Sportovní organizace přitom připouštějí, že loterijní společnost nutně vyžaduje kapitál investora. Zároveň si ale chtějí zachovat alespoň částečný majetkový podíl v Sazce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sazka

Sazka | Foto: Filip Jandourek

Minoritní akcionáři dohromady drží jen 33 procent akcií, sází ale na to, že mohou účinně zablokovat jakoukoliv změnu stanov Sazky. S tou přitom počítá majoritní akcionář ČSTV, který tento týden vyjádřil ochotu jednat jen s dvojicí investorů Penta a E-Invest. „Nejde o to vyhrožovat, jde o to vynutit si svým způsobem pozici, abychom byli u stolu u jednání,“ říká předseda sdružení sportovních svazů Zdeněk Ertl.

Menšinoví podílníci totiž chtějí všechny nabídky transparentně zhodnotit a porovnat. „Dnes se sešlo osm akcionářů a všichni měli stejný zájem a byli schopni se dohodnout na stejném postupu, takže předpokládáme, že až naše zájmy budeme prezentovat ČSTV, tak se k nám připojí,“ uvedl Jiří Kejval z Českého olympijského výboru.

Menšinoví akcionáři mají šest podmínek

Menšinoví akcionáři si zároveň stanovili šest podmínek, které okruh možných partnerů zužují. Například, že sportovním svazům zůstane alespoň částečný podíl v Sazce, nebo že nebudou za pomoc ručit žádným majetkem, ani akciemi.

„Určitě bychom chtěli, aby nějaká, byť zřejmě asi minoritní, část podílu Sazky zůstala sportovnímu prostředí. Rozhodně preferujeme takovou variantu, která je dlouhodobě udržitelná. Nechceme na úkor budoucnosti dneska získat nějaké významné výhody,“ uvedl Kejval. Minoritním akcionářům se proto nejvíce zamlouvá nabídka věřitele Karla Komárka.

Pokud se nepodaří dosáhnout s ČSTV kompromisu, nevylučuje Jiří Kejval z olympijského výboru ani možnost restrukturalizace společnosti po prohlášení úpadku: „Insolvence je jedním z nástrojů a jak to bylo nedávno ukázáno u některých případů, tak i s dobrým koncem jak pro akcionáře, tak pro společnost jako takovou. Takže i insolvence může být ve finále pozitivním řešením.“

Mezi minoritní akcionáře patří například Český olympijský výbor nebo Česká obec sokolská.

Martin Drtina, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme