Bělorusko na tři dny omezilo dodávky ropy do Polska. Tvrdí, že důvodem je neplánovaná údržba ropovodu

Běloruská společnost Gomeltransněfť Družba, která je provozovatelem ropovodu Družba na běloruském území, omezila na tři dny dodávky ropy do Polska. Důvodem je neplánovaná údržba, informovala agentura TASS s odvoláním na ruského monopolního provozovatele ropovodů Transněfť.

Tento článek je více než rok starý.

Minsk/Moskva Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ropovod Družba může přepravovat až jeden milion barelů ropy denně

Ropovod Družba může přepravovat až jeden milion barelů ropy denně | Zdroj: Profimedia

Opravy na jednom z potrubí ropovodu začaly v úterý a měsíční plán dodávek ropy nebyl revidován, řekl TASS mluvčí Transněfti.

Co chce Bělorusko? Jaká je role Ruska? A reaguje EU dost účinně? Klíčové otázky kolem migrační krize

Číst článek

O stavbě ropovodu Družba se rozhodlo v prosinci 1958. Ropovod má délku zhruba 5500 kilometrů, začíná v Rusku na východním břehu Volhy a v Bělorusku se dělí do dvou větví. Severní vede do Polska a Německa, jižní přes Ukrajinu do Maďarska, na Slovensko a do České republiky. Kapacita ropovodu je až jeden milion barelů ropy denně.

Vztahy mezi Evropskou unií a Běloruskem jsou v poslední době velmi napjaté. EU viní režim prezidenta Alexandra Lukašenka, že láká migranty do své země a pak je posílá k hranicím s EU. Minsk se údajně tak mstí za sankce, které unie uvalila na jeho režim z důvodu porušování lidských práv.

Běloruští představitelé podobná obvinění odmítají. Na hranici mezi Běloruskem a Polskem a také na bělorusko-litevské hraniční linii táboří v mrazivých podmínkách tisíce migrantů, především z Blízkého východu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme