Minulý rok šla v Česku na hazard rekordní částka

Češi loni utratili za hazard rekordní částku. Objem vsazených peněz v loteriích a sázkách u nás vzrostl o 7 procent na 91 miliard korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

peníze

peníze | Zdroj: AFP

Více než poloviční podíl na trhu hazardních her měly hrací automaty. Lidé na 52 tisících přístrojích prosázeli 50 miliard korun. Podle mluvčí ministerstva financí Petry Krainové vzrostl také odvod peněz na veřejně prospěšné účely.

"V loňském roce provozovatelé přispěli částkou ve výši 2,3 miliardy korun. Do státního rozpočtu a do rozpočtů obcí odvedli provozovatelé na správních poplatcích 2,3 miliardy korun a dalších 990 milionů korun získaly obce na místních poplatcích za provozování výherních hracích přístrojů," řekla Českému rozhlasu Krainová.

Podle psychologa Karla Humhala je pro společnost znepokojivý zejména rostoucí počet hracích automatů. Rekordní prosázená částka podle něj souvisí s tím, že peníze hrají ve společnosti stále větší roli.

"Hlavní důvod je ten, že naše společnost se posunula směrem k tržní společnosti, kde bohatství hraje svou roli. Další fakt je, že sumy peněz, které lidé mohou vyhrát v různých akcích jsou poměrně vysoké a sázení je finančně dostupné," myslí si Humhal.

Marie Matúšů, Tomáš Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme