Míra nezaměstnanosti klesá. Důvodem je růst ekonomiky.

Ministerstvo práce a sociálních věcí dnes zveřejní údaje o nezaměstnanosti za měsíc červen. Podle ekonoma Patria Finance Davida Marka se očekává, že míra nezaměstnanosti klesla o desetinu procenta na 8,6 desetin procenta.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úřad práce. Ilustrační foto.

Úřad práce. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

„Na základě posledních dat například z průmyslové výroby, maloobchodních tržeb nebo zahraničního obchodu se ukazuje, že se kondice ekonomiky postupně zlepšuje. Zhruba od února či března to začíná být postupně znát taky na trhu práce,“ řekl Marek.

Ekonom ČSOB Petr Dufek si myslí, že se ještě nestačil projevit vliv absolventů středních škol a učilišť, kteří začnou hledat práci až během prázdnin. Míra nezaměstnanosti by tak v dalších měsících mohla znovu vzrůst.

„Je to obvykle efekt června a července a potom v září, takže nemůžeme čekat, že bude nezaměstnanost dál klesat. Myslím si že ve druhé polovině roku zažijeme její opětovný nárůst na úroveň devět a půl procenta,“ myslí si ekonom Dufek.

Igor Maňour, Zuzana Filípková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme