Míra utrpení v Evropě narůstá, ukazuje to index týdeníku The Economist

Míra utrpení v Evropě narůstá. Alespoň podle indexu, který sestavují analytici týdeníku The Economist. Ten vychází z míry nezaměstnanosti a inflace. Mezi špičku nejnovějšího vydání indexu se zařadily některé evropské země, zejména kvůli vysokému počtu lidí bez práce. Makedonie se dokonce dostala před Venezuelu a Írán na první místo. Z členů Evropské unie je pak na tom nejhůř Španělsko na šestém místě.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Demonstrace před burzou v Bruselu

Demonstrace před burzou v Bruselu | Zdroj: Reuters

Sociální nepokoje hrozí i v letošním roce. Hnutí nespokojených lidí bylo v některých zemích podle Michaela Romancova z pražské Metropolitní univerzity už etablováno. Je otázkou, jak velkou živnou půdu případně najde v jiných státech Evropy.

„Já se domnívám, že část Evropy, které jsme součástí i my, to znamená Evropa, která má za sebou ještě komunistické dědictví, bude v tomto ohledu odolnější než některé západoevropské státy, které posledních čtyřicet padesát let zažívaly nepřetržitý ekonomický růst. Tam souhlas veřejnosti se šetřením a propadem životní úrovně bude náchylnější než v případě České republiky.," říká Romancov.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Světa o deváté byl Michael Romancov z pražské Metropolitní univerzity

Drtivá většina Evropanů neporovnává svoji míru štěstí nebo utrpení s tím, co je globální průměr, ale jak se mají jejich nejbližší rodinní příslušníci nebo lidé v sousedních zemích.

„Češi budou mít tendenci se srovnávat s tím, jak neúspěšní se jeví ve srovnání s Německem nebo Rakouskem, než abychom se porovnávali se situací v Bangladéši,“ myslí si Romancov.

Bouře v ulicích loni hlásily zejména země na periferii eurozóny - nejvíce postižené dluhovou krizí. V každé zemi je různá míra ochoty lidí vyjít do ulic a tam demonstrovat svoji nespokojenost. Ve Francii se stávkuje stále, v severských zemích by byl stejný problém řešen jinými metodami, například na půdě parlamentu.

„Míra nespokojenosti by měla růst zejména v těch zemích, které jsou na tom z hlediska makroekonomických ukazatelů špatně. Třeba obrovská míra toho vnitřního zadlužení je v Belgii. Problémy jsou v Irsku a zdá se, že ještě nějakou dobu budou růst,“ říká Romancov.

V souvislosti s nespokojeností občanů se stále častěji mluví o potřebě nového sociálního kontraktu - souboru práv a povinností, které umožňují žít lidem pospolu.

„Teď se všude hovoří o tom, že je nějakým způsobem nutné redefinovat vztahy ve společnosti. Ono to souvisí s problémem, jako je vyprázdněnost politických programů nejdůležitějších politických stran, a je otázka, jestli se k tomu dojde devolučně nebo revolučně," říká Romancov a pokračuje:

"Na základě historické zkušenosti se dá říci, že v některých zemích se dočkáme ať už skutečných nebo ‚pseudorevolučních‘ výstupů, ale v zemích, které mají jinou tradici – postupného dohadování, tak ten samý problém bude řešen na půdě parlamentu nebo nerevolučních mechanismů."

Roman Chlupatý, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme