Mirek Topolánek hledá práci u Mezinárodní energetické agentury

Bývalý premiér Mirek Topolánek kandiduje na ředitele Mezinárodní energetické agentury. Ta je přidružená k Organizaci pro ekonomickou spolupráci a rozvoj a stejně jako ona sídlí v Paříži. Mirek Topolánek se ale v těchto dnech představoval ve Washingtonu na tamní konferenci o energetice.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mirek Topolánek

Mirek Topolánek | Foto: European Commission Audiovisual service

Jak vysvětlil zpravodaj Českého rozhlasu Vít Pohanka, Američané totiž mají v agentuře nejvíc hlasů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Washingtonský zpravodaj Českého rozhlasu Vít Pohanka

„Agentura má sice 28 členských států a každá země má tři hlasy, potom ale dostává každá členská země hlasy podle objemu ropy, který dováží. USA dovážejí ropy bezkonkurenčně nejvíc, takže mají 46 hlasů z celkových 181,“ vysvětlil Pohanka.

Topolánek se snaží hledat podporu i u jiných zemí, sám zmínil například Británii a Francii. Bez podpory USA by ale asi bylo nemožné uspět. Proto se expremiér i za podpory české diplomacie snažil přesvědčit Američany, že by byl tím správným kandidátem.

Bývalý český premiér ale bude mít dva silné konkurenty. Pokračovat bude chtít současný ředitel, Japonec Nabuo Tahala. Silnou kandidátkou bude zřejmě také nizozemská ministryně hospodářství. Česká reprezentace bude nejspíš argumentovat tím, že v čele Mezinárodní energetické agentury ještě nebyl nikdo z postkomunistických zemí.

Martin Dorazín, Igor Maňour, Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme