Mírná zima ušetřila lidem i firmám tisíce za energie

Díky mírné zimě letos domácnosti i podniky ušetřily za energie tisíce korun. Ve srovnání s loňským lednem letos klesla spotřeba plynu o třetinu. Podle ekonomů tak vysoké teploty přinesly výhody, ale jen krátkodobé.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ústřední topení

ústřední topení | Foto: NEPOUŽÍVAT internet

Ve srovnání s loňskem klesl teplárnám odběr tepla o čtvrtinu, elektřiny jsme v lednu spotřebovali o deset procent méně. To jsou hlavní výhody, které domácnostem teplá zima přinesla.

Mezi další patří pokles nezaměstnanosti. Z jinak sezónních prací se letos staly doslova celoroční. Mírné teploty udělaly radost i stavebním firmám. Řada společností je dva měsíce před termínem.

Analytik Reifeisen bank Aleš Michl ale připomíná, že na vysoké teploty doplatili podnikatelé závislí na počasí. Ti by se měli naučit méně riskovat.

"Můžeme to vidět na destrukci trhu například u prodejců zimního zboží, ti musí pro příští roky postupovat daleko opatrněji při prognózování svých zisků a nákladů," podotkl Michl.

Podle meteorologů Češi zřejmě zažili nejteplejší zimu za posledních 85 let. Všechny tři zimní měsíce, tedy prosinec, leden a únor, byly teplotně nadprůměrné, uvedl Český hydrometeorologický ústav.

Václava Marešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme