Kalousek: Populisté rozhazují peníze na všechny strany. Příští krizi odskáčou ti nejchudší

Před deseti lety začala globální finanční krize. Česka se ale podle ekonoma Jana Švejnara dotkla hned dvakrát, a to kvůli restriktivní politice tehdejší vlády. V ní byl i Miroslav Kalousek z TOP 09, podle něhož ale kabinet naopak protáhl zemi krizí bez ztráty květinky. Kalousek, který kandiduje v podzimních komunálních volbách, byl hostem v Interview Plus.

Interview Plus Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Pumpovat peníze do ekonomiky můžete, když je máte. Já jsem od některých populistů terčem kritiky za dvě věci současně. Zaprvé, že jsme příliš šetřili, a zadruhé, že jsme dělali obrovské deficity,“ podotýká Miroslav Kalousek, který byl s roční přestávkou ministrem financí v letech 2007 až 2013.

Přehrát

00:00 / 00:00

Přineslo EET miliardy navíc do státní kasy? Poslechněte si celý rozhovor

Připomíná, že navzdory nepopulárním úsporným opatřením se deficity pohybovaly okolo 100 miliard korun. Bez nich by to podle něj byl i dvojnásobek.

Připouští ale, že kdyby v roce 2011 tušil, že Evropská centrální banka začne s kvantitativním uvolňováním, tak by na některá úsporná opatření nedošlo.

Kalousek dále zdůrazňuje, že tehdejší vláda navzdory krizi investovala více než letos ta současná, která přitom investice označuje za svou prioritu. „A v příštím roce hodlá investovat o necelých devět miliard víc, než jsme my investovali v roce 2012,“ uvádí.

Z 353 miliard, které má současná vláda v rozpočtu navíc, prý bude investovat jen 8,5 miliardy. „To jsou čísla ministerstva financí. Zatímco o 75 miliard více dá na platy státních zaměstnanců a o 30 miliard víc dá na sociální dávky,“ doplňuje Kalousek.

Česko podle něj není na další krizi připraveno, rozpočty dostane do obrovského tlaku i jen silnější ochlazení ekonomiky. „A paradoxně to odskáčou ti nejslabší a nejchudší, v jejichž jménu teď populisté rozhazují peníze na všechny strany,“ upozorňuje.

Zdanění restitucí je hanebnost

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 hájí i církevní restituce, tedy další z kroků vlády Petra Nečase z ODS. Finanční náhrada ve výši 59 miliard korun prý byla stanovena na základě odhadů renomovaných auditorských firem.

Politici šermují počtem sporů o církevní restituce. Oficiální čísla ale nejsou. Poslední data dala vláda loni

Číst článek

Kalousek se obává, že sněmovnou projde návrh komunistů na zdanění náhrad. Podporuje ho totiž i prezident Miloš Zeman, vládní ANO a ČSSD a také hnutí SPD. „Je to neskutečná hanebnost. Stát, který církvím ukradl úplně všechno – a ony se po 70 letech dočkaly, že jim bylo něco z toho vráceno – tak jim z toho chce ukrást podruhé,“ kritizuje zdanění církevních restitucí.

„Není to běžný příjem, je to náhrada za dříve ukradený majetek, která je vyplácena. Stát uzavřel s každou z těch 16 církví smlouvu, ve které se píše, že odvody se budou řídit legislativou platnou k 1. lednu 2013,“ zdůrazňuje Miroslav Kalousek.

A zároveň dodává, že nejde jen o náhradu ukradeného majetku. Státu se prý ekonomická odluka církví vyplatí, protože po skončení třicetiletého přechodného období už nebude muset vynakládat 2,5 miliardy ročně na platy duchovních.

Michael Rozsypal, Michael Erhart Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme