Míry nezaměstnanosti a inflace rostou

Míra nezaměstnanosti u nás dosáhla osmi a půl procenta. Znamená to, že práci nyní nemá na 440 tisíc lidí. Podle ministerstva práce a sociálních věcí nárůst způsobili především absolventi škol, kteří většinou nastupují do práce až v září.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jak ČRo 1 - Radiožurnálu řekl mluvčí ministerstva Václav Svoboda, meziměsíční nárůst počtu nezaměstnaných zaznamenalo 76 úřadů práce. K nejvýraznějšímu nárůstu došlo v okresech Pelhřimov, Mladá Boleslav, České Budějovice, Náchod a Žďár nad Sázavou. Nejvíce lidí bez práce - skoro 22 procent - zůstává tradičně na Mostecku. Následují Karviná, Ostrava a Teplice.

Spotřebitelské ceny v červenci vzrostly o celé jedno procento. V meziročním srovnání tak dosáhla míra inflace 5,9 procenta, což je její nejvyšší hodnota naměřená za posledních dva a půl roku. Podle Jany Bondyové z Českého statistického úřadu se na tomto vývoji podílelo zvýšení regulovaných cen, a to u plynu a nájemného, a také zvýšení některých cen tržních. K nárůstu došlo zejména u potravin a nealkoholických nápojů, a to o 1,7 procenta. Vyšší ceny byly zaznamenány také v oblasti rekreace a kultury, a to o 0,9 procenta.

Dušan Valenta, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme